Kонференција „Деацидификација архивских докумената – технике заштите веће количине грађе” у Архиву Будимпеште

on .


Представници Архива Војводине мр Вишња Николић, архивист-конзерватор архивске грађе, Маја Јокмановић, конзерватор-рестауратор и мср Шаролта Картаг, архивиста, учествовале су дана 27. новембра 2018. године на конференцији „Деацидификација архивских докумената – технике заштите веће количине грађе у организацији Архива Будимпеште.

Директор Архива државне безбедности Мађарске и архивиста, др Бендегуз Герге Чех (Cseh Gergő Bendegúz), поделио је своја искуства у деацидификацији велике количине архивске грађе коришћењем машине Neschen C-500. На конференцији су говорили и рестаураторка Данијела Гастанова (Daniela Gastanova) из Прашког архива државне безбедности и Адриен П. Хол (P. Holl Adrien), шеф Одељења за заштиту грађе у Архиву Будимпеште. Такође, архивист-конзерватор архивске грађе мр Вишња Николић поделила је искуства из Архива Војводине у пољу дезинфекције – третман аноксијом и етанолом.

Поред излагања о штетности коришћења гама-зрачења и озона у сврху дезинфекције, говорило се и о будућим студијама које ће се бавити испитивањем ефикасности Veloxy система и испитивањем ефикасности етеричних уља у дезинфекцији.

Прилог: Извештај

 

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.