Изложба докумената посвећена Мајској скупштини

10. мај 2018.
Извор: РТВ (Сања Мишановић и Сања Мацут)

Нови Сад -
Изложба "Збирка карата и планова" и поставка докумената "Мајска скупштина и револуција 1848/49" отворена је у Архиву Војводине. Изложбу чине 80 сликовито приказаних планова града, улица и објеката у Војводини као и значајних архивских докумената.

Мапе и планови подручја у Војводини који се чувају више од 200 година у Архиву Војводине приказани су на изложби "Збирка карата и планова" и  представљају културну баштину. Посебна поставка посвећена је документима Мајске скупштине и револуцији која је била 1848. и 1849. године у Сремским Карловцима, будући да се ове године обележава 170 година од тог догађаја.

архив војводине wиде јпг
arhivvojvodine.org.rs

Том приликом директор Архива Војводине Бранимир Андрић нагласио је значај изложбе које представљају културну баштину наших крајева. Изложбу је отворила и покрајинска секретарка за културу Драгана Милошевић која је рекла да су  приказане историјске чињенице посебна драгоценост у години јубилеја 170 година од одржавања Мајске скупштине.

Архив Војводине је историјске документе дигитализовао и на тај начин их додатно сачувао. Изложба карти и планова у Војводини као и докумената посвећених Мајској скупштини биће отворена и током Ноћи музеја.

Опширније, Сања Мишановић:


0
0
0
s2sdefault