• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

Делегација немачке Евангеличке а.в. цркве из Галидорфа

on .

Делегација немачке Евангеличке а.в. цркве из ГалидорфаДанас, 4. јуна 2019. године, Архив Војводине је посетила висока делегација Евангеличке а.в. цркве са групом свештеника и свештеница из Немачке из округа Галидорф. У делегацији лутеранске делегације су били: теолог Уве Алтенмилер (Uwе Altenmüller) декан катедре Евангеличке цркве у Немачкој при Министарству образовања Републике Немачке, свештеник  Курт Шац (Kurt Schatz), као  и директор витембершког одељења Густав Адолф (Gustav Adolf) Задужбине Улрих Хирш (Ulrich Hirsch). Поред делегације из Немачке, Архив Војводине је посетила и генерална секретарка Словачке евангеличке а.в. цркве у Србији, Евка Хлавати.

Делегацији из Немачке, презентована је делатност Архива Војводине и представљена су поједина документа која су у вези са прошлошћу Лутеранске (Немачке евангеличке а.в. цркве) који се чувају у фондовима архива. Директор Архива Војводине, др Небојша Кузмановић, поздравио је госте и упутио их у значај и историјат Архива

Архивску грађу су представили архивисти Зоран Стевановић, мр Дејан Јакшић, мср Љиљана Бубњевић и Дејан Маодуш.

На заједничком састанку, договорена је и прелиминарна сарадња, при чему су гости из Немачке показали велико интересовање и обећали помоћ у презентацији недавно откривених немачких докумената везаних за злочине у Независној Држави Хрватској немачкој јавности.

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.