Истраживањe у Аустријском државном архиву

Истраживањe у Аустријском државном архиву

Архивисти Архива Војводине, Зоран Стевановић, виши архивист, и мр Дејан Јакшић, архивски саветник, службено су боравили у Бечу од 7. до 13. марта 2021. године, где су истраживали архивску грађу у Аустријском државном архиву.

За потребе пројекта Српске привилегије, архивисти су истраживали архивску грађу Финансијског и дворско-коморског, Општег управног и Ратног архива. Прегледано је седам архивских фондова и збирки са грађом чије је време настанка од 16. до 18. века. Архивска документа сведоче о области Жумберка у време досељавања Срба, друштвено-историјским приликама и животу у Војној граници, сталном преласку ускока са подручја под Османлијама у област под аустријском влашћу, положају Срба у Темишвару и Банату.

Сва наручена архивска грађа била је доступна архивистима Архива Војводине. С обзиром на то да је једна од наручених збирки, коју чува Аустријски државни архив, и даље у приватном власништву, у складу са њиховим архивским правилима, архивисти су од власника унапред морали да затраже дозволу за коришћење грађе, коју су и добили. Током истраживања, архивисти су имали прилику да највећи део грађе прегледају у оригиналу, а само мањи део путем информативних средстава која садрже кратке описе појединачних архивских докумената. Са колегама из Аустријског државног архива договорени су услови за скенирање одабраних докумената и уступање снимака за потребе пројекта Српске привилегије, према списку који ће Архив Војводине накнадно проследити.

Током свог боравка у Бечу, архивисти Архива Војводине су посетили Српску православну цркву. Присуствовали су вечерњој служби у Саборном храму Светог Саве.

Scroll to Top