Бошко И. Бојовић АКАДЕМИЈЕ

Ново издање Архива Војводине

Бошко И. Бојовић

АКАДЕМИЈЕ
Академске елите на фону европских противуречности

Главни и одговорни уредник
Др Небојша Кузмановић

Уредник
Весна Башић, архивски саветник

Стручни редактор превода уводног текста
Франсоа Боеспфлуг, професор емеритус Универзитета у Стразбуру

Дизајн
Владимир Ватић

Корице
Манастир Студеница, Богородичина црква, детаљ фреско-декорације. (Историјски музеј Србије, Драгутин Милутиновић, 1880, инв. бр. 3688)

Нови Сад, 2021.

Цитат из књиге:

ПОСТОЈАНА СЛУЖБА БОШКА БОЈОВИЋА ИЛИ О НАЦИОНАЛНОМ СНЕВАЧУ

[…] Целом својом личношћу и својим посвећеним и преданим радом, Бошко Бојовић припада и служи своме Роду, налазећи у томе припадању највећу своју обавезу, а у томе служењу највећу своју радост. Са горчином сазнања о трагедији српског народа, али и са ширином човека који сагледава дубље и дуже, токове живота и историје, он одолева грубостима времена чији смо савременици.

Ова драгоцена документарно-биографско-есејистичка сугестивна и топла слова у сећањима која чине словно здање Академије. Академске елите на фону европских противуречности, јединствени је калеидоскоп знања и умећа, искуства и љубави. Пред нама је књига дугог погледа уназад, у коју су се улиле године Бојовићевог преданог рада, упорности и вештине у откривању, археографској обради и архонтолошком приступу оригиналним изворима, као и високе акрибије у проучавању литературе на  српскословенском  и страним језицима. Најважније, Бошко Бојовић је благодарећи Господу, умео да захвали свима од којих је учио, који су њега учили и које је он учио. Код нас, Срба, тако ретка особина.

О захвалности и љубави сведочи ова Бојовићева књига.

[…] На најлепши начин,  сећањем на своје професоре, менторе, оне јавне, али и оне из „сенке”, и овде и „тамо далеко”, ма које вере и нације били, професор Бојовић, подстицај који обавезује, проналази у споменима на његове господствене претке, а његово дело посведочује из којих му је дубина корен, а у које га висине диже лоза. Праву добробит професоровог прегнућа, осетиће његови читаоци и они који долазе.

Весна Башић, архивски саветник

 

Књига је доступна у електронском формату на сајту Архива Војводине

Scroll to Top