ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „СПОМЕН ГРОБЉЕ – 80 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СТАНОВНИШТВА СРЕМА У ЗЛОЧИНАЧКОЈ АКЦИЈИ ВИКТОРА ТОМИЋА 1942. ГОДИНЕ”

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „СПОМЕН ГРОБЉЕ – 80 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СТАНОВНИШТВА СРЕМА У ЗЛОЧИНАЧКОЈ АКЦИЈИ ВИКТОРА ТОМИЋА 1942. ГОДИНЕ”

Дана 22. априла 2023. године свечано је отворена изложба под називом „Спомен гробље – 80 година од страдања становништва Срема у злочиначкој акцији Виктора Томића 1942. године” ауторке Гордане Лемајић. Изложбу је организовао Савез удружења бораца Народноослободилачких ратова Месне заједнице Лаћарак, обележавајући на тај начин Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату.

Међу гостима били су представници покрајинске власти, Града Сремска Митровица, потом представници руске и чешке амбасаде, председник јеврејске општине у Новом Саду, представници ромског Националног савета, чланови СУБНОР-а као и чланови удружења која негују традиције ослободилачких ратова Србије, учесници и потомци ослободилачких ратова Србије.   

Бројним посетиоцима тим поводом су се обратили: помоћник покрајинског секретара за културно наслеђе господин др Милан Мицић, историчар, секретар СУБНОР-а Војводине господин Маријан Кубик, заменик председника СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак и уједно директор Историјског архива „Срем” господин Дејан Уметић, као и аутор изложбе Горана Лемајић, историчар.

Ауторка је истакла значај изложбе и неговање културе сећања на трагичне догађаје из наше прoшлости, посебно на те августовске и септембарске дане 1942. године када је у Митровицу стигло неколико луксузних аутомобила и велики плави аутобуси, и у њима Томићеви људи стручњаци за убијање. Они су одвозили ухапшене на стратиште православног митровачког гробља, где су, после злостављања и убијања на најстрашније начине, жртве поливали кречом. Ту су трагично страдали шидски сликар Сава Шумановић, Јованка Габошац, Јанко Чмелик, Урош Стојшић и многи други знани и незнани. У жељи да се страдали Сремци никада не забораве, данас је на том месту подигнуто обележје „Спомен гробље”. Такође, ауторка је истакла да је изложба по обиму мањег формата, како би стигла до што већег броја људи и градова у Србији, изразивши наду да ће Спомен гробље ући у републички календар обележавања сећања на жртве фашистичког терора.  

Уметнички део програма припремила је и водила Јасна Арбанас, секретар Историјског архива „Срем” а у музичком делу програма учествовало је Удружење Фолклорика из Новог Сада под руководством Марине Илин.

Scroll to Top