ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА „КОВАЧИЦА” И ПРЕДСТАВЉЕНИ ДЕЧИЈИ BOOKMARK KАЛЕНДАРИ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА „КОВАЧИЦА” И ПРЕДСТАВЉЕНИ ДЕЧИЈИ BOOKMARK KАЛЕНДАРИ

Дана 1. марта 2023. године у Архиву Војводине свечано је отворена изложба слика „Ковачица” аутора Павела Хајка, вероватно најбољег и најоригиналнијег живог представника ковачичке наиве. Том приликом представљени су и дечији Bookmark календари, рађени за децу дипломата и децу која похађају иностране школе у Србији.

Павел Хајко (1952) је рођен у селу Ковачици, оази Словака у Банату, познатом по свом оригиналном наивном сликарству. Корпус изложбе обухвата 23 уметничка дела Павела, осликане шамлице ауторке Вјерославе Светлик са ликовима три словачка великана – Штура, Стефаника и Дупчека, и Bookmark календаре.

Хајко, сликар у најбољим годинама, али довољне животне и уметничке зрелости, разрађеног стила и особеног стваралачког језика и филозофије, представља чврст мост између наивног сликарства Ковачице у прошлости и ликовног стваралаштва у будућности. Оно што Хајка значајно издваја од других сликара наиве, не само из Ковачице и са територије бивше Југославије, него много шире, јесте његова посвећеност еротици, као једној од главних тема свога рада.
Уз невероватни смисао за хумористичку гротеску, прошарану елементима фантастике, „…Павел Хајко слика експлицитне сцене секса, виђене или замишљене, свет људског често заклоњеног живота, који он избацује у центар радње, на ливаду, на пољану, у природу. Наге женске облине свугде где се окренемо, често прикривене у наслагама снега или превојима земљишта, сеоске виле, речне нимфе, девојке, жене, у свакодневном послу, или само у шетњи, у најнеобичнијим ситуацијама – представљају апотеозу женској лепоти…”, опажа рецензент изложбе Драган Миленковић. „Еротски призори Павела Хајка никако нису ни близу границе порнографије, коју је врло лако прећи када се бавите еротиком. Напротив, Хајко показује невероватну присебност и осећај за меру, када од онога од чега би други направили простоту, уз помоћ маштовитих детаља, начини демонстрацију своје комуникације са универзумом… ”.

Бројним посетиоцима, у присуству аутора изложбе, обратили су се др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, Павел Бабка, куратор изложбе и оснивач Галерије и Фондације Бабка Ковачица и Јозеф Шкултети, председник Удружења словачких великана из Словачке Републике. Изразивши подршку пројекту, изложбу је свечано отворила Душанка Петрак, председница Националног савета словачке националне мањине у Србији.

Scroll to Top