ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „УСТАШКИ ЗЛОЧИНИ У СРЕМУ 1942. ГОДИНЕ - АКЦИЈА ВИКТОРА ТОМИЋА”

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „УСТАШКИ ЗЛОЧИНИ У СРЕМУ 1942. ГОДИНЕ – АКЦИЈА ВИКТОРА ТОМИЋА”

 

У знак сећања на усташке злочине у Срему над Србима, Јеврејима и Ромима, као и поводом обележавања осамдесетогодишњице погрома, 11. августа 2022. отворена је тематска изложба архивских докумената „Усташки злочини у Срему 1942. године – акција Виктора Томића”.

Изложба је поново представљена након 30 година, са идејом очувања културе сећања и подстицања интересовања младих нараштаја за злочине почињене над Србима 1942. године, објашњава директор Архива Војводине Небојша Кузмановић, додајући да изложба, осим вечног помена жртвама, има и образовну функцију.

На изложби су представљене фотографије, као и фотокопије докумената који сведоче о тадашњем страдању.

Изложба представља све размере геноцида и злочина којима је наш народ био изложен, каже председник Покрајинске владе Игор Мировић, приликом отварања изложбе.

О злочинима у Срему се, како каже, мало зна, јер се у школама томе не посвећује довољно пажње, те је едукативни аспект ове изложбе најважнији.

Ово је само један од едукативних догађаја са том тематиком, каже Мировић, додајући да је за очување нашег идентитета веома важно стицање знања о страдањима наших предака.

Извор: сајт Радио-телевизије Војводине

Фото: Владимир Мучибабић

Изложба се може погледати до 1. септембра.

Scroll to Top