Посета директора Канцеларије за Словаке у дијаспори Архиву Војводине

Посета директора Канцеларије за Словаке у дијаспори Архиву Војводине

У четвртак, 12. 8. 2021. Архив Војводине су посетили генерални директор Канцеларије за Словаке у дијаспори мр Милан Јан Пилип (Mgr. Milan Ján Pilip), директорка Одсека правних послова Канцеларије др Андреа Гросзова (JUDr. Andrea Groszová), као и др Милина Склабински из Секретаријата председника Канцеларије. 

На састанку којем су у име Архива Војводине присуствовали директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, помоћник директора Кристијан Обшуст, као и руководилац Одељења за обраду и сређивање старије архивске грађе Љиљана Бубњевић, размотрена су питања у контексту заједничке пројектне сарадње. Договорена је сарадња у контексту подршке Канцеларије пројектима које реализује Архив Војводине, а који се односе на истраживање и презентацију архивске грађе везане за припаднике словачке националне мањине на простору Републике Србије.

Током посете, делегацији из Републике Словачке, презентована је основна и пројектна делатност Архива Војводине, представљен рад Лабораторије за конзервацију и рестаурацију Архива Војводине, делатност Одељења за дигитализацију и микрофилмовање, а гости су обишли и архивске депое, као и експозицију Музеја присаједињења 1918.  

Канцеларија за Словаке у дијаспори (Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí – USZZ) представља највишу институцију Републике Словачке која се бави питањима везаним за Словаке који живе ван матичне територије, односно обавља функцију министарства за дијаспору.

Scroll to Top