• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

Директор Архива Војводине учесник конференције о Подунавским Швабама у Немачкој

on .

Директор Архива Војводине присуствовао представљању Едиције Прозна дела српских научника

На позив председника Удружења Подунавских Шваба г. Ханса Суприца директор Архива Војводине, др Небојша Кузмановић, присуствовао је 25. октобра 2019. отварању изложбе „Приче о коферима: миграцијске везе” у Централном музеју Подунавских Шваба у Улму, у Савезној Републици Немачкој, где је са директором ове установе, Кристијаном Гласом (Christian Glass), разговарао о могућностима сарадње између Музеја Подунавских Шваба и Архива Војводине.

Изложба је концепцијски посвећена миграцијама, с обзиром на тренутно актуелне друштвене теме. Како је наведено у опису изложбе „скоро 50.000 људи из Улма” има различите етничке корене и населило је Улм из различитих (социјалних, економских, породичних итд.). Током изложбе, једанаесторо учесника испричало је сопствену причу засновану на личним предметима, који показују шта их и данас повезује са Подунавским Швабама.

Наредног дана, у Кући Подунавских Шваба у Синделфингену (Sindelfingen), организована је конференција у којој су учествовали сународници, национални савези и пријатељи Подунавских Шваба.

Конференцију је свечано отворио Ханс Супритз (Hans Supritz), савезни и државни председник Подунавских Шваба.

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић био је један од учесника конференције на којој је представио делатност Архива Војводине и одржао предавање на тему: „Архив Војводине и његов значај за историју Подунавских Шваба”. Након презентације, бројни посетиоци конференције показали су велику заинтересованост да се упознају са радом Архива Војодине који у својим фондовима чува богату архивску грађу која се односи на историју Подунавских Шваба.

Такође, након конференције, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић обишао је Научни институт Подунавских Шваба и том је договорена сарадња између Института и Архива Војводине у контексту истраживања и презентовања тема у вези са културом и историјом Подунавских Шваба.

 

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.