• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

Директор Архива Војводине у посети Хиландару

on .

Директор Архива Војводине у посети Хиландару

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, по благослову игумана архимадрита Теодосија, боравио је током протекле недеље у манастиру Хиландар.

Током боравка на Светој Гори, др Небојша Кузмановић посетио је Хиландар где се састао са црквеним великодостојницимa. На састанку са помоћником игумана јеромонахом Теодосијем представљена је основна, издавачка и пројектна делатност Архива Војводине. Јеромонах Теодосије је делегацију из Републике Србије, у којој су поред др Небојше Кузмановића били редитељ и телевизијски новинар Горан Вукчевић и председник Удружења Срба из Словачке Стане Рибич, детаљно упознао са манастарским животом и процесом обнове Хиландарa.

На састанку са манастирским библиотекаром монахом Милутином, директор Кузмановић је у име Архива Војводине манастирској библиотеци поклонио најзначајнија издања ове установе културе, укључујући и монографско издање у кожном повезу публиковано у склопу обележавања јубилеја присаједињења војвођанских области Краљевини Србији. Посебно интересовање монаха је изазвала дигитализована грађа Архива Војводине о страдању Срба у концентрационом логору Јасеновац.

Директора Архива Војводине примио је и јеромонах Сергије који тренутно служи у Чикагу, као и монах Николај.

Монаси манастира Хиландар су и пре посете др Кузмановића били у значајној мери упознати са делатношћу Архива Војводине које је нарочито интензивирано током прошле године, при чему су посебно показали интерес за заштиту архивске грађе коју спроводи Архив Војводине, а која се односи на страдање Срба током Другог светског рата.

Посета директора Архива Војводине манастиру Хиландар резултирала je договором да Архив Војводине убудуће шаље сва своја издања библиотеци манастира у штампаном облику, тако да ће од сада архивска издања бити трајно чувана и у библиотеци Хиландара.

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.