• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

Првa бригадa копнене војске посетила изложбу „27 страница писама краља Милана Обреновића“

on .

Првa бригадa копнене војске посетила изложбу „27 страница писама краља Милана Обреновића“

Командант Прве бригаде копнене војске, бригадни генерал Зоран Насковић, посетио је са својим сарадницима 25. јуна 2020. године изложбу у Архиву Војвoдине „27 страница писама краља Милана Обреновића“, која је краљ упутио свом сину краљу Александру. У писмима је изложен целокупан државно-политички програм Србије. У њима краљ Милан даје упутства за тајно наоружање модерне српске војске, која ће се касније прославити у балканским и Првом светском рату. Сва горућа дипломатска питања тог времена поменута су у писмима са одлучним ставовима исписаним руком самог краља. Писма пружају могућност да се на другачији начин сагледа цео један период српске историје, али и личност једног од најзначајнијих српских владара у чије време је Србија територијално проширена, те су јој били признати независност и статус краљевине.

На изложби је приказан и оригинални штап краља Милана, као и друге драгоцене фотографије, документи и књиге везане за живот краља Милана и краљице Наталије. Аутори изложбе су Виктор Лазић, председник удружења „Адлигат“, др Адам Софронијевић, заменик управника Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ и др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине.

Др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине поздравио генерала, официре и војнике свих родова Војске Србије, а кроз актуелну изложбу су их спровели Весна Башић и Лазарела Зиројевић.

У истраживачкој сали Архива Војводине, гостима је показан план о повлачењу аустроугарске војске од надолазеће српске војске кроз Београд, са уцртаним и уписаним улицама, обележеним мостовима. Осим тога, презентован им је и садржај фонда Ф. 406 Петроварадински војни суд (1914-1917) који садржи документацију ове судске инстанце, чија је грађа писана на немачком језику, а грађу из овог фонда представиле су Данијела Бранковић и  Љиљана Бубњевић.

Официрима и војницима свих родова Војске Србије било је занимљиво слушати о војној историји народа у тадашњој Војводини.

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.