• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

Представник Архива Војводине на конференцији Аролзен Архива

on .

Представник Архива Војводине на конференцији Аролзен Архива

             Александар Бурсаћ, архивист, представљао је Архив Војводине на онлајн конференцији Deportations in the Nazi Era – Sources and Research, одржаној од 2. до 4. новембра 2020. године. Конференцију је организовао Аролзен архив из Бад Аролзена у Немачкој, а тема су били историјски извори и истраживања у вези са депортацијама у доба нацизма. Око три стотине учесника из целог света имало је прилику да присуствује презентацијама близу педесет панелиста и индивидуалних предавача, међу којима су се налазили како етаблирани стручњаци, тако и млади истраживачи са новим и неконвенционалним приступима. Важан сегмент сваког од панела и предавања су чиниле пратеће дискусије, током којих су међу учесницима интензивно размењиване идеје и успостављани контакти.

            Александар Бурсаћ је говорио на панелу посвећеном раним истражним комисијама и њиховим изворима, где је представио фонд Ф. 183 Архива Војводине (Комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача у Војводини). Циљ презентације је био да се овај фонд истакне као потенцијално богат извор вредних података о депортацији бачких Јевреја, као и о Холокаусту уопште. Као пример истраживања грађе фонда, Александар Бурсаћ је представио књигу Депортација бачких Јевреја 1944. године, коју су 2019. објавили Архив Војводине и Удружење Данубиус, а чије се издање на енглеском језику ускоро очекује. Презентација је била пропраћена интересовањем учесника, док је са некима од њих договорена и професионална сарадња.

            Општи је утисак да је конфeренција Аролзен архива у потпуности успела, а да су њени организатори спретно савладали све изазове које са собом носи одржавање онлајн догађаја у условима пандемије. Учешће на конференцији представника Архива Војводине, иначе јединог из Србије и са подручја бивше Југославије, предстаља наставак досадашње успешне сарадње два архива.

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.