• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

Архив Војводине отпочео рад у АРХИС-у

on .

Архив Војводине отпочео рад у АРХИС-у

            

Архив Војводине је на јединствени Архивски информациони систем Србије (АРХИС) прикључен у септембру 2020. године. Након обуке радника од стране Архива Србије и у оквиру саме установе, приступило се уносу података у систем. Архив Војводине је овом послу приступио плански, одредивши стратегију рада, поступке, њихов редослед, рокове и кадровску структуру потребну за рад у АРХИС-у.

У Архиву Војводине сачињен је План уноса података у архивски информациони систем – АРХИС, а потом и Методолошко упутство за унос података у АРХИС, подсистем Сређивање и обрада на ниву фонда/збирке. Архив Војводине се определио за стратегију да се прво опише целокупна архивска грађа на нивоу фонда/збирке, а да се након тога приступи уносу података на другим нижим нивоима (подфонд, серија, подсерија, предмет). После завршених припремних радњи, унос података у АРХИС је започео 26. октобра 2020. године. Тренутно је овим послом обухваћено 11 архивиста са Одељења за сређивање и обраду старије архивске грађе (до 1918. године) и Одељења за сређивање и обраду новије архивске грађе (од 1918. године), а подаци се уносе у подсистем Сређивање и обрада. До 9. новембра 2020. године унети су основни елементи за 196 архивских фондова/збирки на нивоу фонда/збирке од 550 колико их се чува у Архиву Војводине.

Према плану, опис архивске грађе Архива Војводине на нивоу фонда/збирке у информационом сиситему АРХИС би требало да буде завршен до краја текуће године.

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.