• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

Даје се на знање...Јављено! – Радионица за децу у Архиву Војводине

on .

Даје се на знање...Јављено! – Радионица за децу у Архиву Војводине    

У оквиру највеће националне музејске манифестације Музеји за 10, под слоганом Музеји за једнакост: разноликост и инклузија, 10. 11. 2020. године одржана је радионица за децу у Архиву Војводине под називом Даје се на знање...Јављено! Вести некада и сад, на примеру рада добошарске службе у Војводини.

Деца су присуствовала занимљивом предавању о оснивању и развоју добошарске службе у Војводини којe је одржала Љубица Будаћ, виши архивиста Архива Војводине и ауторка књиге Даје се на знање – Јављено! Добошарска служба у Војводини. Сазнали су да су се људи некада, док није било радија, телевизије, а новине је читао само мали број писменог становништва, вести преносиле путем добошара. Они су од средине XVIII до друге половине XX века обавештавали народ у сеоским и градским срединама о свим значајним политичким, економским, војним и другим дешавањима.

Учесници радионице су научили како су добошари изгледали, на који начин су преносили новости грађанима, а потом су упоредили вести које слушамо данас у телевизијским емисијама са вестима које су некада читали добошари. Имали су прилику да буду добошари и „добују” вести које су сами осмислили, као и да представе старе вести на савремен начин, као телевизијски спикери.

Пред крај дружења учесницима су уручене дипломе за похађање радионице о развоју добошарске службе.

Фотографије: Лазарела Зиројевић

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.