• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

Пројекат „Култура сећања Новог Сада” на вебинару: „Сведочанства у едукацији и колективно сећање”

on .

Пројекат Архива Војводине „Култура сећања Новог Сада” презентован на вебинару: „Сведочанства у едукацији и колективно сећање”

Пројекат Архива Војводине „Култура сећања Новог Сада” презентован на вебинару: „Сведочанства у едукацији и колективно сећање”

Виши архивист Архива Војводине Александар Бурсаћ учествовао је 8. децембра 2020. године на вебинару под називом „Сведочанства у едукацији и колективно сећање” на којем је презентовао вишегодишњи интердисциплинарни онлајн пројекат Архива Војводине „Култура сећања Новог Сада”.

Поменути вебинар одржан је у склoпу пројекта „Холокауст, европске вредности и локална историја” чији су институционални носиоци Архив Војводине и невладина организација Тераформинг, а који се реализује уз подршку Вишеградског фонда, Међународне алијансе за сећање на Холокауст (IHRA), Савезног министарства образовања, науке и истраживања Републике Аустрије (BMBWF), као и Министарства културе и информисања Републике Србије. Пројекат уједно представља део званичног програма „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” и реализује се са партнерским институцијама из неколико европских земаља. Основни циљ пројекта „Холокауст, европске вредности и локална историја” представља развијање, покретање и увођење одрживих методологија и алата за иновативни приступ у архивској педагогији, посебно у мањим локалним архивима. Такође, један од циљева пројекта усмерен је и на оспособљавање архивиста да стварају сопствене едукативне програме о Холокаусту засноване на сопственим архивским материјалима и локалној историји, истовремено представљајући локалне микроисторије глобалној публици. Односно, пројекат је усмерен на развој архивске педагогије са циљем да она буде прихваћена као стандардан приступ у раду архивиста и да тиме постане део дугорочних активности локалних архива. Опширније информације о пројекту доступне су на страници (https://terraforming.org/sr/lokalni-arhivi-u-evropskom-kulturnom-mozaiku/).

Пројекат „Култура сећања Новог Сада” (www.kulturasecanja.com) представља вишегодишњи и интердисциплинарни пројекат Архива Војводине посвећен мапирању, бележењу, интерпретацији и презентацији различитих локација – места колективног сећања и комеморације, као и других локација које су битне за културу сећања, колективну меморију и идентитет града као целине. Пројекат је покренут са основним циљем афирмисања и истраживања културе сећања, неговања критичке културе сећања, као и истраживања различитих форми колективне меморије града. Од краја 2014. године од када је покренут у склопу пројектне активности Центра за истраживање колективних идентитета и политичке митологије (Нови Сад), пројекат је у неколико наврата финансиран од стране Градске управе за културу Града Новог Сада. Од почетка 2019. године, институционални носилац пројекта „Култура сењања Новог Сада” је Архив Војводине. Узимајући у обзир значај пројекта, чији је аутор помоћник директора Архива Војводине Кристијан Обшуст, пројекат је од стране Националног ISSN центра Србије оцењен као интегративни извор од посебног значаја за Војводину. Тренутно су у току редизајн интерактивног сајта пројекта као и техничко унапређење базе података, који ће бити завршени до краја 2020. године уз финансијску подршку Градске управе за културу Града Новог Сада.

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сала за истраживаче:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.