• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

Одржана свечана академија „СРБИ И ПУШКИН – историја и поезија”

on .

Одржана свечана академија „СРБИ И ПУШКИН – историја и поезија”

Данас 17. децембра 2020. године у Архиву Војводине приређена је свечана академија „Срби и Пушкин – историја и поезија” у организацији Српске асоцијације предавача руског језика, литературе, историје и културе (САПРЈАЛ) Нови Сад, уз подршку Градског већа за културу Града Новог Сада и Архива Војводине.

АУТОРKA: РАДОЈКА ТМУШИЋ СТЕПАНОВ

Овакав догађај назван „СРБИ И ПУШКИН – историја и поезија” на уметнички начин оживео је сећање и на уметничко стваралаштво овог светског великана књижевности и осветлило је мало познате историјске чињенице које се тичу сусрета Пушкина са Србима и утицај Срба појединаца и српске историје и српске народне књижевности на Пушкиново стваралаштво. Повод за овај програм је наставак међукултурног дијалога српског и руског народа. Аутор пројекта је проф. Радојка Тмушић Степанов, специјалиста за руску књижевност, културу и цивилизацију, која је специјализацију стекла на Државном иституту за руски језик и књижевност у Москви, аутор је многобројних књижевно-музичких вечери одржаних у Новом Саду, околини Новог Сада, Београду, Москви и Краснодару. Госпођа Тмушић Степанов је председник САПРЈАЛ.

У овом пројекту учествовале су као говорници, наратори и рецитатори проф. Радојка Тмушић Степанов и Гордана Ђурђевић Димић, првакиња драме СНП у Новом Саду, које су казивале општепознате чињенице, али и мање познате детаље из живота А. С. Пушкина и Срба који су директно утицали на његову судбину, и казивале  стихове А. С. Пушкина на српском и руском језику.

Присутнима и учесницама програма обратио се и директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић.

Овај догађај заинтересовани су имали прилику да прате уживо преко Фејсбук странице Архива Војводине.

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.