• Arhiv Vojvodine
 • Arhiv Vojvodine

Потписани протоколи о сарадњи са Јеврејском општином Нови Сад и Завичајним клубом општине Шид

on .

Потписани протоколи о сарадњи са Јеврејском општином Нови Сад и Завичајним клубом општине ШидДанас 4. 2. 2021. године у Архиву Војводине потписани су протоколи о сарадњи између Архива Војводине и Јеврејске општине Нови Сад, као и између Архива Војводине и Завичајног клуба општине Шид.

Протокол је у име Архива Војводине потписао директор др Небојша Кузмановић, у име Јеврејске општине Нови Сад члан Извршног одбора Федор Фишл, док је у име Завичајног клуба општине Шид протокол потписао председник овог удружења Радован Сремац.

Потписивању протокола је претходио састанак на којем су присуствовали: члан Извршног одбора Јеврејске општине Нови Сад Федор Фишл, Олга Андраши, председник Завичајног клуба општине Шид Радован Сремац, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић и помоћник директора Архива Војводине Кристијан Обшуст. На састанку је конкретизована сарадња у контексту заједничке реализације пројекта „Мапирање јеврејских гробаља на простору АП Војводине”, који се одвија у склопу активности на ПЛАТФОРМИ УГРОЖЕНА БАШТИНА.

Тематска ПЛАТФОРМА УГРОЖЕНА БАШТИНА покренута је у склопу интердисциплинарне пројектне активности Архива Војводине као посебан ОНЛАЈН пројекат посвећен темама везаним за угрожену покретну и непокретну културну баштину, као и за уништавање културне баштине у савременом друштвеном и политичком контексту.

Концепција пројекта је експерименталног карактера и одвија се у сарадњи са неколико институција, као и појединаца из области архивистике, историје, историје уметности, архитектуре, антропологије, социологије, археологије и културологије.

Платформа је конципирана у неколико целина:

 1. Вести – Категорија у склопу које се објављују вести које се односе на материјалну и нематеријалну културну баштину која је изложена различитим степенима угрожености, односно на информације које су везане на различите аспекте тематике угрожених споменика културе и културног наслеђа као целине.
 2. Угроженост архивске грађе – Категорија у склопу које су публиковани краћи прикази који се односе на физичке, хемијске, биолошке, као и људске факторе који доводе до оштећења архивске грађе.
 3. Стручни коментари и анализе – Представља категорију у којој су публиковани различити научно-популарни и стручни текстови везани за различите аспекте споменичке баштине на простору Републике Србије, у региону, као и на најзначајније споменике културе који су изложени девастацији, а који носе епитет светске културне баштине, односно цивилизацијског наслеђа.
 4. Тематске целине – Представља категорију усмерену на мапирање различитих локација, односно на мапирање споменика културе који су изложени различитим природним и друштвено-политичким факторима који их доводе у опасност. У географском, односно просторном контексту, ова категорија је подељена на следеће тематске целине:
 • Угрожени и девастирани археолошки локалитети на простору Републике Србије и проблем „археолошког” криминала.
 • Угроженост културне баштине са српском етничком атрибуцијом на простору АП Косова и Метохије.
 • Угроженост културне баштине са српском етничком атрибуцијом на простору Републике Хрватске.
 • Уништена и угрожена баштина са југословенским предзнаком (споменици НОБ-а) на простору Републике Хрватске.
 • Ишчезла и уништена јеврејска културна баштина на простору АП Војводине.
 • Ишчезла и уништена сакрална културна баштина на простору АП Војводине.
 • Нестајање нематеријалне културне баштине на простору Републике Србије и могућности везане за ревитализацију.

Интитуционални носилац овог пројекта је Архив Војводине, док су партнерске организације на његовој реализацији Српско археолошко друштво, Етнографски институт Српске академије наука и уметности, Депертман за географију, туризам и хотелијерство Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, Музеј Војводине, Јеврејска општина Нови Сад и Завичајни клуб општине Шид.

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.