• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

Положен венац на гробу првог управника Архива Војводине др Димитрија Кириловића

on .

Положен венац на гробу првог управника Архива Војводине др Димитрија Кириловића

Архив Војводине у оквиру програма обележавања 95-годишњице свога оснивања и рада планира издавање монографије и реализацију изложбе посвећене др Димитрију Кириловићу (1894–1956), првом архивару и управнику Државне архиве у Новом Саду (1926–1941), педагогу, библиотекару и научном раднику који је посветио каријеру заштити писане културне баштине Војводине. Аутор монографије је Љубица Будаћ, виши архивиста Архива Војводине. Тим поводом Љубица Будаћ је заједно са колегом Владимиром Мучибабићем у име директора др Небојше Кузмановића и запослених Архива Војводине положила венац на гробу др Димитрија Кириловића у Србобрану.

Др Димитрије Кириловић је преминуо 22. октобра 1956. и сахрањен је на Алмашком гробљу у Новом Саду. Његове посмртне остатке је супруга Мирјана Кириловић, рођена Каћански, пренела 1988. у породичну гробницу у Србобрану где је сахрањен уз чланове породице Каћански, супругу и сина јединца Гојка. Запослени Архива Војводине су уредили простор око гробног места, који се, због непостојања ближих сродника, налазио у запуштеном стању. Акција уређења је обављена захваљујући помоћи Саве Радонића, председника Удружења „Србијански–Србобрански”, који је заслужан и за проналажење гробног места др Димитрија Кириловића у Србобрану.

Архив Војводине је овом приликом, као знак сећања на живот и рад др Кириловића и своју културно-просветну делатност, уручио као поклон Народној библиотеци у Србобрану око стотину издања из издавачке делатности Архива Војводине.

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.