• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

СЕЋАЊЕ НА САВУ ШУМАНОВИЋА

on .

 

СЕЋАЊЕ НА САВУ ШУМАНОВИЋА

Дана, 30. августа 2021, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић и др Милан Кољанин, представили су у Шиду у Шумановића кући, поводом 79 година од његове смрти, издања Архива Војводине – књиге докумената о злочинима окупатора у Срему током Другог светског рата.

Том приликом др Кузмановић је истакао:

Ови зборници докумената у издању Архива Војводине, представљају још један сегмент у контексту афирмисања критичке културе сећања коју Архив, као једна од значајних установа културе у Републици Србији, интензивно и вишедимензионално реализује. У том смислу, објављивање ових књига, с једне стране служи на част, док с друге, истовремено представља и обавезу Архива Војводине као установе која је свесна своје улоге у савременом друштву. И управо таква, национално оријентисана, али уједно, критички и научно утемељена улога Архива Војводине, који поред своје основне делатности настоји да у што већој мери презентује теме које се односе на различите аспекте културе сећања, како у контексту колективне, тако и у контексту индивидуалне меморије, манифестује се кроз више него богату издавачку, изложбену, едукативну и генерално пројектну делатност ове установе. Максимална афирмација критички засноване културе сећања на жртве страдале током Другог светског рата, низ до сада публикованих и планираних издања, реализованих пројеката и одржаних предавања и изложби, заправо представљају део једног моралног и национално одговорног пројекта, односно специфичног вида образовања и едукације, те релевантног презентовања историјских извора. У том смислу, ова књига заправо представља још једну коцкицу у мозаику пројектне делатности Архива Војводине, који је од обавезе афирмисања културе сећања, направио својеврсну форму критичког императива.

У складу са претходно наведеним, ове публикације, у којима проналазимо документа о страдању конкретних људи – попут великог српског и европског сликара Саве Шумановића, репрезентује окрутност зверског режима тзв. НДХ.

На тај начин, узимајући у обзир период настанка овог рукописа; у почетку стварања ригидног социјалистичком система у СФРЈ и идеологије братства јединства, која је злочине над Србима, али и Јеврејима и Ромима прикривала, умањивала и ’сакривала под тепих’, па због тога ево и сада након толико година, ове књиге представљају изузетно значајно сведочанство где је индивидуална култура сећања заправо репрезент и референтна тачка судбине целог једног народа на одређеном простору и у одређеном временском периоду.”

 

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сала за истраживаче:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.