• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „РЕЧИ СУ СЕНКЕ ДЕЛА”

on .

 

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „АРХИВ И АНТРОПОЛОГИЈА СЕЋАЊА”

Дана 2. 11. 2021. године у Библиотеци града Београда, одржана је промоција књиге Речи су сенке дела која је публикована у саиздаваштву Архива Војводине и Издавачке куће „Мали Немо” из Панчева.

На промоцији књиге су говорили: аутор књиге др Душко Лопандић, дипломата и бивши амбасадор Републике Србије у Португалу; др Милан Орлић, уредник издања и оснивач издавачке куће „Мали Немо”, Драган Бисенић, спољнополитички новинар, дипломата и бивши амбасадор Републике Србије у Египту, др Невен Цветићанин, рецензент публикације, виши научни сарадник на Институту друштвених наука; Владимир Вереш, дипломата и бивши амбасадор Републике Србије у Републици Чешкој и Кристијан Обшуст, помоћник директора Архива Војводине.

Речи су сенке дела др Душка Лопандића је оригинална и иновативна студија о развоју дипломатских односа и настанка модерне дипломатије, од ренесансе до закључења Версајског мировног уговора. Приповести о животима најважнијих личности у дипломатији – од државника до мислилаца и уметника – изложене су на занимљив и једноставан начин. Стога је ова књига приступачна не само стручњацима, него и широј читалачкој публици. Осим проширивања, продубљивања и прецизирања постојећих сазнања у области међународне дипломатије од XV до XX века, аутор долази и до нових увида, укључујући и развој дипломатије у Срба. Томе су посвећена поглавља о Карловачком и Пожаревачком миру, као и она која се баве улогом наших представника на великим међународним дипломатским скуповима (Бечки и Берлински конгрес или Париска мировна конференција), са освртом на личности Проте Матеје Ненадовића, Јована Ристића и Николе Пашића.

Из рецензије др Невена Цветићанина

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сала за истраживаче:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.