• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

Конференција/радионица у Варшави, пројекат „Европско женско сећање – REWOMEN”

on .

 

Конференција/радионица у Варшави, пројекат „Европско женско сећање – REWOMEN”

У четвртак и петак 28. и 29. октобра 2021. године у Варшави (Пољска) у просторијама Славек Фондације одржана је друга по реду интернационална радионица у оквиру пројекта „Европско женско сећање” одобреног на конкурсу „Европа за грађане и грађанке” чији је водећи партнер Архив Војводине.

Пројекат „Европско женско сећање – REWOMEN” обележава 20. годишњицу Повеље ЕУ о основним правима креирањем међународне изложбе посвећене историји Покрета за ослобођење жена (Women's Liberation Movement - WLM) у Европи.

Радионица је овај пут била посвећена теми неплаћеног кућног рада и радним правима жена као и биографијама значајних жена, које су билe активне у Европи и које су допринеле развоју наших друштава делујући углавном ван званичних структура власти. 

На радионици су активно учешће узеле учеснице из 18 партнерских организација из 10 држава.

Александра Мириманов, координаторка пројекта, водила је радионицу у Варшави, уједно је представила презентацију Архива Војводине на тему „Положај и улога жене у друштву социјалистичке Југославије у периоду од 1960. до 1990, године”, чије су ауторке Ивана Петровић, виша архивисткиња и Љиљана Бубњевић, архивисткиња и менаџерка пројекта. Део представљене презентације биће коришћен за изложбу планирану 9. јуна 2022. године за Дан Архива Војводине. 

Први координациони, међународни састанак у оквиру пројекта је био у јуну 2021. на Андревљу у Србији.

Прва радионица реализована у Берлину током септембра 2021. год. била је посвећена првим женским организацијама (женским СОС линијама) у Европи које су пружале бесплатну помоћ женама и деци жртвама мушког насиља, као и женским мировним иницијативама и покретима у Европи.

Наредне радионице ће бити у Атини (Грчка) и Птују (Словенија). 

Део документарног материјала презентованог на радионицама ће бити представљен у оквиру међународне документатне изложбе посвећене историји Покрета за ослобођење жена (Women's Liberation Movement - WLM) у Европи. Документарна изложбе ће бити отворена 9. јуна 2022. у Новом Саду у оквиру главног програма Фондације Нови Сад 2022 – Европска престоница културе у оквиру програмског лука ХЕРОИНЕ.

Након документарне изложбе следи завршна међународна конференција под називом „Наслеђе европских покрета за ослобођење жена”.

Након Новог Сада, изложба ће путовати кроз партнерске градове. Приближно трајање изложбе је један месец у сваком граду.

Циљеви пројекта су:

- допринос оснаживању жена и побољшању родне равноправности у региону и ЕУ; 

- упознавање грађанки и грађана са историјом и наслеђем покрета за еманципацију жена у различитим ЕУ државама;

- развој међународне солидарности жена путем умрежавања, размене знања и сарадње на заједничкој изложби и

- унапређење женске репрезентације и видљивости женске историје у музејима, школама, књигама, истраживањима, ТВ-у и филму.

Око 100 жена из 10 партнерских земаља учествоваће у креирању концепта и материјала за завршну изложбу.

Идеја изложбе је да представи чињенице, догађаје, друштвене прекретнице и промене, биографије познатих и потпуно непознатих маргинализованих жена.

Изложба ће се састојати од докумената, фотографија, текстова, артефаката, чланака, видео-материјала и биће интерактивна са публиком.

Партнери на пројекту: Србија (Фондација „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе”; ИРИДА – Иницијатива за равноправност, иновативност и друштвени ангажман; СОС женски центар и Женске студије и истраживања), Немачка (Multicultural city) Пољска (Fundacja Sławek), Грчка (Polyplanity и Amaka), Црна Гора (Women’s development alliance), Албанија (Beyond Barriers), Словенија (BTT Youth, Univerza v Mariboru, ZRC SAZU и Ptuj Tourism Public Institute), Италија (Liv.In.G. – Livie Internationalization Gatway), Француска (Institut des Croisements) и Холандија (Stiching Tumba). 

Пројекат је финансиран од стране Европе за грађане и грађанке програма Европске уније.

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сала за истраживаче:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.