• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

АРХИВ ВОЈВОДИНЕ НА „ДАНИМА СРПСКЕ КУЛТУРЕ У РИЈЕЦИ”

on .

 

АРХИВ ВОЈВОДИНЕ НА „ДАНИМА СРПСКЕ КУЛТУРЕ У РИЈЕЦИ”

Дана 3. децембра 2021. године у оквиру „Дана српске културе у Ријеци”, у невероватном простору Виле Ружић, делегација Архива Војводине у саставу: Љиљане Дожић, Иване Гојковић, Мирослава Јаћимовића и Владимира Мучибабића, на челу са директором др Небојшом Кузмановићем представила је Архив кроз излагање о архивској грађи Богомила Карлавариса коју чува.

Културно друштво „Просвјета” представило је репринт две књиге које говоре о менталитету српског народа из пера објективних посматрача.

„Страховито је важно видети како су нас људи са стране доживљавали, како си описивали наш менталитет“ – истакао је Зоран Станковић, председник Вијећа српске националне мањине Приморско-горанске жупаније и члан Председништва ријечке „Просвјете”.

У јединственом амбијенту ове виле сви присутни су уживали у инспиративним причама власника виле Теодора де Кацијана, о Ивану Мажуранићу где смо имали прилику да погледамо и оригинални Мажуранићев рукопис, краљу Александру Карађорђевићу и многим другим значајним личностима.

Током посете Ријеци, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић био је на пријему у Српском конзулату у Ријеци код генералног конзула Горана Петровића.

Идућег дана, на празник Ваведења Пресвете Богородице, посетио је манастир Јасеновац. Уваженог госта примило је Његово преосвештенство владика Пакрачко-славонски г. Јован, и том приликом детаљно га упознао са животом, радом и обновом манастира и будућим плановима обнове. Разговарало се и о наставку сарадње. Том приликом, епископ је директору поклонио циглу коју су правили јасеновачки логораши. Овај значајни артефакт ће се чувати у Архиву Војводине као један од симбола јасеновачких мученика.

Љиљана Дожић, Ивана Гојковић и Мирослав Јаћимовић су истог дана обишли Спомен-подручје Јасеновац и тиме одали почаст жртвама усташког концентрационог логора Јасеновац.

Прeд повратак у Србију, директор Кузмановић је са Владимиром Мучибабићем био у посети Српском дому у Вуковару где је попадији Ивани Кузмановић предао књигу из 18. века коју су конзерваторке Архива Војводине рестаурирале и сачувале од пропадања. Овај зборник докумената сведочи о животу и постојању Срба у Вуковару пре више од 200 година.

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сала за истраживаче:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.