• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ВОЈВОДИНОМ РАВНОМ”

on .

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ВОЈВОДИНОМ РАВНОМ”

Дана 21. децембра 2021. године у Архиву Војводине, пред бројном публиком, свечано је отворена изложба фотографија „Војводином равном” ауторке Весне Раонић. Изложбу је финансијски подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Поставка се може погледати до 27. децембра 2021.

Како сам назив говори, изложба је посвећена Војводини у којој ствара и живи аутор. Фотографије, углавном документарног карактера, аутентично бележе културне и верске догађаје, дочаравају нам лепоте фрушкогорских манастира и пејзажа, или нас симболично подсећају на традиције народа са простора Војводине (фотографије косидбе, словачких фолклорних игара, штрудле с маком или козјег сира у црном вину). Фотографије уметника са рафинманом, снимане из разних ракурса, погледе усмеравају са брда ка равници и прелепим пејзажима житних поља, манастирима у измаглици. Понекад са изузетним смислом за детаљ, са фокусом на ретког инсекта у Парку природе Бегечка јама или гљиву којим обилује флора и фауне Веснине вољене Фрушке горе. Заступљене су и старе капије на новосадској Подбари које су можда пред нестајањем и детаљи са фасада поред којих свакодневно пролазимо али нисмо подигли свој поглед ка њима. Пажњу су привукли и панорама Сенте направљена са торња Градске куће као и чобанин у Банату који своје стадо говеда у касну јесен држи на окупу кружећи мопедом око њих. Фотографија оца са малишаном у пешачењу нашом једином европском степом – Делиблатском пешчаром говори да је шетња за сваки узраст и да се само треба препустити чарима природе Војводине нам равне. Забележила је ауторка и разне правилне или заталасане шаре ораница и зелених површина Срема (српске Тоскане) а динамику поставци дају фотографије људи у покрету.

Посетиоцима изложбе обратили су се Љиљана Дожић, руководилац Одељења за документацију, информације и информациони систем Архива Војводине, мастер културолог  Жељко Савић и аутор изложбе.

Програм су употпунили сопран Оливера Болта и КУД „Нера” Нови Сад.

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сала за истраживаче:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.