2014. Војводство Србија и Тамишки Банат (1849–1861)

Архив Војводине тематском изложбом архивских докуменатаи другог изложбеног материјала даје свој допринос обележавању 165 година од оснивања Војводстава Србије и Тамишког Баната (1849–1861);

Изложбу је отворио, Милан Мицић, помоћник покрајинског секретара за културу и јавно информисање АП Војводине. Стручну и ширу јавност, истраживаче, кориснике и остале госте из земље и иностранства, поздравио је Бранимир Андрић, директор Архива Војводине; Затим се посетиоцима обратио рецензент изложбе и каталога, проф. др Дејан Микавица; о подстицају, теми и одбиру грађе за изложбу, говорио је аутор изложбе и уводне студије каталога, Зоран Стевановић, архивиста. У уметничком делу програма су учествовале: Зорица Белић, сопран и Нина Аранђеловић, пијанисткиња.

Изложбу прати богато илустровани каталог.

Отварање изложбе и пригодан уметнички програм можете погледати на приложеном видео-материјалу

СА ИЗЛОЖБЕ:

МЕДИЈИ О ИЗЛОЖБИ:

У Архиву Војводине изложбом обележено 165 година од оснивања Војводства Србија и Тамишког Баната

У Архиву Војводине је данас отворена изложба архивских докумената и другог изложбеног материјала поводом 165 година од оснивања Војводства Србије и Тамишког Баната од 1849 до 1861. Изложбену поставку чине 153 експоната: документа, књиге, ликовни материјал, серијске и периодичне публикације, картографска и рукописна грађа, који су највећим делом из фондова Архива Војводине, а само мањим делом из фондова других установа културе.


Недеља, 7. децембар 2014. Дневник


„Војводство Србија и Тамишки Банат“

Изложбом архивских докумената и другог материјала, Архив Војводине обележио је 165 година од оснивања Војводства Србије и Тамишког Баната.

У просторијама Архива изложена су 153 експоната, највећим делом из фондова Архива, а мањим делом из фондова других архива.

Углавном су изложене дигиталне копије докумената, али су своје место пронашли и изузетно вредни оригинали, изложени у витринама. Према речима директора Архива Војводине Бранимира Андрића, дигиталне копије су откупљене од аустријске Националне библиотеке у Бечу и представљају ретке аустријске документе и статистичке податке, распоређене у 10 тематских целина.

„Ово је једина изложба овим поводом, а и као монографија је једина на ову тему. С обзиром на важност периода, определили смо се да уприличимо ову изложбу и дамо допринос. Аутор изложбе је архивиста Зоран Стевановић“, рекао је Андрић и додао да је идеја изложбе „аутономија Војводине у држави апсолутизма“.

Изложба ће бити отворена до краја маја 2015. године у Архиву Војводине, Дунавска 35.

Војводство Србија и Тамишки Банат је била круновина Аустријског царства која је декларативно представљала аутономију српског народа. У круновини су у време Баховог апсолутизма грађанске и националне слободе биле спутаване и гушене. Ипак, и у таквим условима српска национална идеја била је жива.

Чланак из дневног листа ДАНАС, 5. децембар 2014.

Дневни лист ДАНАС, 5. децембар 2014.


“Војводство Србија и Тамишки Банат” до краја маја у Архиву Војводине

Изложбом архивских докумената и другог материјала, Архив Војводине обележио је 165 година од оснивања Војводства Србије и Тамишког Баната.

У просторијама Архива изложено је 153 експоната, највећим делом из фондова Архива, а мањим делом из фондова других архива.

Углавном су изложене дигиталне копије докумената, али су своје место пронашли и изузетно вредни оригинали, изложени у витринама. Према речима директора Архива Војводине Бранимира Андрића, дигиталне копије су откупљене од аустријске Националне библиотеке у Бечу и представљају ретке аустријске документе и статистичке податке, распоређене у 10 тематских целина.

“Ово је једина изложба овим поводом, а и као монографија је једина на ову тему. С обзиром на важност периода, определили смо се да уприличимо ову изложбу и дамо допринос. Аутор изложбе је архивиста Зоран Стевановић”, рекао је Андрић и додао да је идеја изложбе “аутономија Војводине у држави апсолутизма”.

Изложба ће бити отворена до краја маја 2015. године у Архиву Војводине, Дунавска 35.

Војводство Србија и Тамишки Банат је била круновина Аустријског царства, која је декларативно представљала аутономију српског народа. У круновини су у време Баховог апсолутизма грађанске и националне слободе биле спутаване и гушене. Ипак, и у таквим условима, српска национална идеја била је жива. (Горица Николин)Уторак, 2. децембар 2014, 10:34h извор:Новосадска ТВ

У Архиву Војводине, Дунавска 35, у 12.00 сати биће отворена изложба архивских докумената и другог изложбеног материјала Војводство Србија и Тамишки Банат (1849–1861)- 165 година од оснивања

Архив Војводине изложбом архивских докумената и другог изложбеног материјала даје свој допринос обележавању 165 година од оснивања Војводстава Србије и Тамишког Баната (1849–1861). С обзиром на важност овог периода за српску националну историју и архивску грађу коју чувамо у нашим фондовима и збиркама, определили смо се да поводом 165 година од оснивања Војводства Србије и Тамишког Баната уприличимо ову репрезентативну изложбу, и тиме дамо свој допринос проучавању овог сегмента националне историје. Аутор изложбе и уводне студије каталога, je Зоран Стевановић, архивиста у Архиву Војводине.

Изложбену поставку која је пред нама, чини 153 експоната: документа, књиге, ликовни материјал, серијске и периодичне публикације, картографска и рукописна грађа, који су највећим делом из фондова Архива Војводине, а само мањим делом из фондова других установа културе. На изложби је приказан и ликовни материјал, чије дигиталне копије је Архив Војводине откупио од Аустријске националне библиотеке у Бечу. Такође, на изложби су представљени и садржаји ретких аустријских службених листова као и релевантни статистички подаци. Ради боље прегледности и свеобухватнијег утиска посетилаца, определили смо се за десет тематских целина. Приредили смо и каталог са пописом експоната на изложби, и уводном студијом Зорана Стевановића, архивисте у Архиву Војводине: „Војводство Србија и Тамишки Банат – Идеја аутономије у држави апсолутизма”. Аутор је обрадио, превео и за потребе саме поставке и уводне студије, протумачио и презентовао садржину око хиљаду архивских предмета, који су до сада били мање познати или потпуно непознати стручној и научној јавности. Ове претходно необјављиване резултате сопствених истраживања обрадио је научном методом. Обим студије као и целовит приступ теми одређују њен монографски карактер.

Изложбу прати богато илустровани каталог.

Због великог интересовања академске и шире јавности изложба ће бити отворена до краја маја 2015. године.

Scroll to Top