Конференција/радионица у Птују, пројекат „Европско женско сећање – REWOMEN”

Конференција/радионица у Птују, пројекат „Европско женско сећање – REWOMEN”

 

У четвртак и петак 20. и 21. јануара 2022. године у Птују (Словенија) у конференцијској сали у хотелу Митра одржана је последња, четврта по реду интернационална радионица у оквиру пројекта „Европско женско сећање” одобреног на конкурсу „Европа за грађане и грађанке” чији је водећи партнер Архив Војводине.

Пројекат „Европско женско сећање – REWOMEN” обележава 20. годишњицу Повеље ЕУ о основним људским правима креирањем међународне документарне изложбе посвећене историји Покрета за ослобођење жена (Women’s Liberation Movement – WLM) у Европи.

Покрет за ослобођење жена је један од најзначајнијих покрета за људска права у 20. веку и представља заједничку европску историју ван националних граница.

Намера је да заједно са партнерима овом изложбом представимо биографије недовољно познатих и маргинализованих жена, различите историјске прекретнице и промене у људским, политичким, социјалним, економским и културним правима жена по којима је Покрет за ослобођење жена (WLM) у Европи препознатљив.

Поред тога нам је важно да дођемо до шире публике са посебним нагласком на младе јер историја жена није довољно видљива ни у музејима ни у школама, медијима, називима улица и тргова, градским споменицима нити је део званичних националних историјских наратива или европских историјских комеморација. Изложба ће се састојати од докумената, фотографија, текстова, артефаката, чланака, видео-материјала и биће интерактивна са публиком.

Око 100 жена из 10 партнерских земаља учествовало је у креирању концепта и материјала за завршну изложбу. Радионица је овај пут била посвећена мапирању феминистичке уметности, покретању првих женских студија и феминистичкој теорији.

На радионици су активно учешће узеле учеснице из 18 партнерских организација из 10 држава.

Љиљана Бубњевић из Архива Војводине је узела активно учешће у креирању презентација на поменуте теме заједно са Маргаретом Басарагин (Женске студије и истраживања), Мином Петрић (ИРИДА), Машом Познановић (СОС женски центар), Милицом Рашковић Живковић, Маријаном Вулин Рамић, Миленом Јанковић и Галом Гајин (Фондација Нови Сад 2022) као и Милом Пајић, Вишњом Вукајиловић и Драганом Николић.

Презентације садрже материјал који се односи на период између 1960. и 2000. године.

Део документарног материјала презентованог на радионицама ће бити представљен у оквиру међународне документарне изложбе посвећене историји Покрета за ослобођење жена (Women’s Liberation Movement – WLM) у Европи. Документарна изложба ће бити отворена 9. јуна 2022. у Новом Саду у оквиру главног програма Фондације Нови Сад 2022 – Европска престоница културе у оквиру програмског лука ХЕРОИНЕ.

Након документарне изложбе следи завршна међународна конференција под називом „Наслеђе европских покрета за ослобођење жена”. Након Новог Сада, изложба ће путовати кроз партнерске градове. Приближно трајање изложбе је један месец у сваком граду.

Александра Мириманов, координаторка пројекта, представила је пројекат и циљеве истог свим учесницама на радионици заједно са Бојаном Милосављевићем из Фондације Нови Сад 2022.

Први координациони, међународни састанак у оквиру пројекта је био у јуну 2021. на Андревљу у Србији.

Прва радионица реализована у Берлину током септембра 2021. год. била је посвећена женским мировним иницијативама и покретима у Европи као и првим женским организацијама (женским СОС линијама) у Европи које су пружале бесплатну помоћ женама и деци жртвама мушког насиља.

Друга радионица реализована у Варшави током октобра 2021. год. била је посвећена радним правима жена и неплаћеном раду као и биографијама политички ангажованих али недовољно познатих жена које су заступале интересе свих жена.

Трећа радионица реализована у Атини током децембра 2021. год. била је посвећена политикама тела кроз две теме: „My body My choise” – „Моје тело мој избор” и „Let’s talk about SEXism and SEXualization” – „Разговарајмо о сексизму и сексуализацији”.

Циљеви пројекта су:

– допринос оснаживању жена и побољшању родне равноправности у региону и ЕУ; 

– упознавање грађанки и грађана са историјом и наслеђем покрета за еманципацију жена у различитим ЕУ државама;

– развој међународне солидарности жена путем умрежавања, размене знања и сарадње на заједничкој изложби и

– унапређење женске репрезентације и видљивости женске историје у музејима, школама, књигама, истраживањима, ТВ-у и филму.

Партнери на пројекту: Србија (Фондација „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе”; ИРИДА – Иницијатива за равноправност, иновативност и друштвени ангажман; СОС женски центар и Женске студије и истраживања), Немачка (Multicultural city) Пољска (Fundacja Sławek), Грчка (Polyplanity и Amaka), Црна Гора (Women’s development alliance), Албанија (Beyond Barriers), Словенија (BTT Youth, Univerza v Mariboru, ZRC SAZU и Ptuj Tourism Public Institute), Италија (Liv.In.G. – Livie Internationalization Gatway), Француска (Institut des Croisements) и Холандија (Stiching Tumba). 

Пројекат је финансиран од стране Европе за грађане и грађанке програма Европске уније.

 

Scroll to Top