Театар младих Мишоловка – Катарза у дворишту Архива Војводине

Театар младих Мишоловка – Катарза у дворишту Архива Војводине

У дворишту и Амфитеатру Архива Војводине у недељу 5. јула и понедељак 6. јула представа „Путујуће позориште Шопаловић” по тексту Љубомира Симовића и режији Ибре Сакића и Јелене Здравковић доживела је нова извођења због великог интересовања публике. Представа је одиграна уз поштавање свих прописаних мера на отвореном простору, у складу са Наредбом новосадског Градског штаба за ванредне ситуације.

Коментари (и сузе) публике након представе, као и коментари на друштвеним мрежама говоре о квалитету ове представе која нам је дала, између осталог, катарзу, не само ликова из представе већ се она осетила и у публици, коинцидентно, у једном тешком тренутку за читаво човечанство, током пандемије, где се неминовно повлачи паралела са Симовићевим текстом и овом његовом поставком. Посвећеност и љубав младих глумаца, зарањање у дубину онога што је писац хтео да поручи било је изненађујуће свима који су дошли да погледају представу. Нико није очекивао од „деце” да зароне толико дубоко у текст и прикажу нам слојеве овог фантастичног дела нашег класика и дају нам их као огледало – лично и колективно. Ипак, сам крај представе шаље једну позитивну ноту, да има наде и да нема одустајања.

Колико је овај пројекат добар за младе људе, који су чинили већину у публици, толико је значајан за младе који су је креирали. Шта су они добили у процесу рада са својим драмским педагозима могли су видети и осетити сви присутни.

Драго нам је да је Нови Сад добио једну нову институцију културе – Театар младих „Мишоловку”. Ибро Сакић, који је и оснивач Театра, на веома креативан начин повезује младе са установама културе. Такође, изузетно нам је драго да смо ми као традиционална установа културе, међу првима остварили сарадњу са овим младим људима и тиме показали да је то нов пут, освежење за све, спајање установа културе и организација у сусрет корисницима услуга – грађанима. Дубоко смо уверени да је ово тек почетак умрежавања.

Театар младих Мишоловка препознатљив је у нашем граду, као јединствен – по представама у којима играју деца и млади за децу, младе и одрасле. Представа „Шест портрета Павла Бељанског”, коју су као партнери креирали у оквиру пројекта „Музеј младих” са Спомен-збирком Павла Бељанског, била је културни догађај сезоне на шта су посебно поносни. Такође, драмски педагог Ибро Сакић био је наш сарадник на пројекту „КУЛ-тура кроз Нови Сад” на којем су партнери били Архив Војводине, Позориште младих и Галерија Матице српске. Пројекат је био реализован по Јавном конкурсу „Публика у фокусу” Европске престонице културе 2021 – Нови Сад. 

У представи „Путујуће позориште Шопаловић” играју млади људи, средњошколци и студенти, чланови Театра младих Мишоловка: Хана Гусић, Матеја Карделис, Данијела Трифковић, Теодора Вукша, Михаило Вучевић, Снежана Виријевић, Павле Хрнчић, Марко Глишић, Хелена Будимир, Јован Кокотовић, Емилија Васовић, Едвард Јан Јандрић, Софија Скенџић, Василије Зечевић, Милана Ћато, Инес Котхаи и Петра Протић.

Фотографије: Владимир Мучибабић

Scroll to Top