Суботњи разговори – Новосадски бициклизам

Суботњи разговори – Новосадски бициклизам

У организацији Heror media pontа, Архива Војводине и Центра за развој мањинских и локалних медија уз покровитељство Управе за културу Града Новог Сада 18. септембра 2021. године одржан је други догађај „Суботњи разговори” из јесењег циклуса, који је уједно и завршница овогодишње продукције.

Тема је била Новосадски бициклизам, а гости Марко Трифковић из Новосадске бициклистичке иницијативе и Маја Савић, државна првакиња и репрезентативка у друмском бициклизму.

Увек сјајан уводник модератора Зорана Кнежева нас врати у стари Нови Сад и како је то кадгод било: „Први бицикли појавили су се код нас 1880. године. Појава бицикла изазивала је велико интересовање код Новосађана, нарочито међу децом, која су трчала за бициклистом кад би се овај појавио на улици. Већ 1894. године град је имао продавницу бицикaла, а отворио ју је у Дунавској улици Јожеф Клес, који је бицикле давао чак и у најам за вожњу по граду, а када је интересовање за ово превозно средство порасло, као Клесов конкурент јавио се Бене Форгач, са својом продавницом у Ћурчијској улици. Цена једног бицикла у прво време није баш била приступачна, јер је стајао 100–120 форинти, колико и пар волова.

Прву уређену бициклистичку стазу Нови Сад је добио 1900. године, заузимањем др Стеве Адамовића, представника Месног бициклистичког друштва. Стаза је била подигнута у великом дворишту Матице српске, на такозваном Ханском земљишту, где се данас на том простору налази паркинг. Око стазе су биле клупе, а у средини трибине, тако да је публика за време такмичења углавном седела. Како је у почетку интересовање за трке било огромно, организатори су увек припремали богат програм, а за време паузе публику је забављала војна музика. Као одлични бициклисти важили су тада у Новом Саду: Урош Поповић, студент медицине, Јошка Мајер, новинар, Карло Кунгл и Лудвиг Тауш, трговац црквених ствари”.

Случај је хтео да је управо на данашњи дан 10. рођендан Новосадске бициклистичке иницијативе, удружења грађана које је себи од самог оснивања задало да ради на копенхагенизацији Новог Сада, и то им иде од руке. Кроз разговор са Марком Трифковићем, чули смо да је пре десет година на новосадским улицама било око 10000 бициклиста, док их данас има активних око 40000. Јавним заговарањем и разговарањем са доносиоцима одлука, ова организација је својим чињењем значајно утицала да се бициклистичка инфраструктура у Новом Саду унапреди, да се оборе ивичњаци, да се истакну бициклистичке стазе на великим раскрсницама, да се Критична маса уведе у град, како би сви учесници у саобраћају постали свесни присуства бициклиста у већем броју.

Такође, Новосадска бициклистичка иницијатива је имала велики број акција намењених самим бициклистима: да возе исправне бицикле, да кочнице раде, да су осветљени.

Клима која је створена у граду претходних десет година, а тиче се бициклиста и бициклистичког саобраћаја, резултирала је да је у овој години град Нови Сад определио значајна подстицајна средства за грађане да купе нове бицикле. То је прва таква акција спроведена у Србији.

Маја Савић је са нама поделила зашто се одлучила за друмски бициклизам. „Нисам знала ни како се тренира, ни како се трка, ни шта после тога долази, само сам хтела једну ствар, а то је да се возим у групи.”

Данас се такмичи у професионалном женском тиму BTC City Љубљана. Каже да се шушка у Бициклистичком савезу Србије да се планира формирање женског тима.

„Избором велике теме о новосадском бициклизму, намера нам је била да истакнемо значај грађанског активизма кроз сјајан пример удружења Новосадска бициклистичка иницијатива који су својим конструктивним чињењем унапредили безбедност бициклиста у Новом Саду и навикли доносиоце одлука да грађани знају и могу активно да учествују у развоју нашег града. Такође, активно бициклирање утиче на физичку и менталну кондицију људи што наше друштво може учинити здравијим” – поручују организатори.

Аудио-снимак данашњих Суботњих разговора доступан је на следећем линку:

https://mediapont.org/novosadski-biciklizam-na-subotnjim-razgovorima/

Покровитељ: Управа за културу Града Новог Сада

Организатори: Heror media pont, Архив Војводине и Центар за развој мањинских и локалних медија

Спонзор: Компанија „Štraus Adriatic”

Фото: Чила Давид

Извор: Heror media pont

Scroll to Top