ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ТРИ ФОТОГРАФА – ЈЕДНА ИЗЛОЖБА. ЗАЈЕДНИЧКИ ТРЕНУТАК”

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ТРИ ФОТОГРАФА – ЈЕДНА ИЗЛОЖБА. ЗАЈЕДНИЧКИ ТРЕНУТАК”

Дана 1. новембра 2022. године у галеријском простору Архива Војводине свечано је отворена заједничка изложба фотографија „Три фотографа – једна изложба. Заједнички тренутак” аутора Бобе Богдановића, Зорана Пивалице и Зорана Вујановића, у организацији Матице исељеника и Срба у региону и Архива Војводине.

Захваљујући ентузијазму аутора који од деведесетих година живе у Канади, као и напорима Матице исељеника и Срба у региону, на челу са њеним председником Миодрагом Јакшићем, изложбу је, поред новосадске публике, током октобра месеца имала прилику да види и крушевачка публика у галерији Легата Милића од Мачве, као и београдска, у кући Ђуре Јакшића у Скадарлији. Корпус радова изложен у Архиву Војводине донекле је модификован, како би јавности што потпуније био представљен опус аутора.

Боба Богдановић рођен је у Београду 1963. године, где је завршио Средњу архитектонску школу. У Канаду, где и данас живи са породицом, преселио се 1991. године. Фотографија је одувек било поље његовог интересовања, а од 2012. године и главна професионална преокупација. Завршио је школовање на Одсеку фотографије на Џорџ Браун колеџу (George Brown College) у Торонту. Члан је неколико домаћих и интернационалних фотографских група, у оквиру којих је до сада добио више признања. Већ годинама је званични фотограф Српског позоришта у Торонту, Института правника Онтариа (Institut of Law Clerks of Ontario), као и плесних група и добротворних организација у Канади. Његове фотографије су објављиване у више новина и часописа у Торонту и Ванкуверу.

Фотографија „Љубичасти цвет” изабрана је од стране @GuruShot’s за изложбу фотографија SOLO, која је одржана у Ravnikar Gallery у Љубљани, Словенија. Богдановићева фотографија „Златна зграда”, део поставке у Архиву Војводине, истакнута је на друштвеној мрежи Pinterest као пример фотографије минимализма у архитектури. Своју прву продајну изложбу уметник је имао у Торонту у Галерији Српске националне академије у мају 2022. године.

Осамнаестог октобра одржао је самосталну изложбу у културном клубу „4СЕ Марина” у Београду, под називом „Живот је леп”.

Богдановићев уметнички израз је минимализам, а пажњу му заокупљају детаљи, тако да у свакој особи, предмету, простору види нешто вредно фотографије. Док фотографише природу, осећа се као њен део, а када су људи у центру његове пажње, труди се да они тога не буду свесни, како би спонтаност и природност били максимални.

Зоран Пивалица (Београд, 1964) од 1988. године живи и ради у Торонту. Крајем 90-их бављење фотографијом за њега постаје више од хобија. Широк је спектар његовог интересовања: од уличне фотографије, преко портрета, студијске фотографије до фотографија природе. Кроз своје визуелно веома атрактивне радове, који укључују колор и црно-беле фотографије, покушава да укаже на социјалну проблематику различитих културних средина.

С обзиром на то да је запослен у здравствено-болничкоj делатности и члан Канадског синдиката запослених у јавном сектору (CUPE – Canadian Union of Public Employees), својим објективом је забележио многобројне манифестације и протесте здравствених радника чланова синдиката. Фотографије су му објављиване у разним публикацијама и на веб-страницама, а послужиле су и за многе презентације и видео-записе, као што је серија Разгледница града Београда из 2005. године. Жеља му је да његови радови инспиришу људе и подстакну их на размишљање о лепоти малих, али посебних тренутака у свакодневном животу.

Иако су и Богдановић и Пивалица често путовали на Кубу током последњих двадесет година, видели су стварност на другачији начин и бележили су различите моменте. Тако је настала њихова заједничка изложба, одржана у Торонту у мају 2022. године, под називом „Поглед на свет кроз различите објективе.

У културном клубу „4СЕ Марина” у Београду Пивалица је 25. октобра имао самосталну изложбу под називом „Сребро, злато и остали драгуљи”. Део тих радова изложен је и у галеријском простору Архива Војводине.

Зоран Вујановић (Сарајево, 1959), по струци инжењер геологије, радио је као геолог у Београду до пресељења у Канаду 1993. године. У Торонту је радио као програмер, пословни аналитичар и аналитичар података.

Фотографијом се бавио још у гимназијским данима. У Канади је сарађивао у српско-канадском часопису САН (Српско-америчке новине), који излази у Торонту и намењен је нашим људима који живе у расејању. По повратку у Србију, школовао се и усавршавао у области дигиталне фотографије и као члан клуба Фабрике фотографа из Београда, излагао на заједничким изложбама у Београду у Установи културе Пароброд, као и Српском културном центру у Пули.

Иако су ауторске фотографије жанровски широког спектра, од пејзажних, уличних, портретских, студијских, уметничких, до фотографије мртве природе и биљног и животињског света, и Зорана Вујановића, као и Бобу Богдановића, занима минимализам у фотографији. Његов фотографски објектив непогрешиво уочава детаље који се на први поглед не виде, а у којима аутор налази несвакидашњу лепоту. Фотографија му помаже да завири у суштину ствари и појава и у њима открије сасвим нова значења и поруке. Бави се и илустрацијом. Илустровао је корице поетских збирки Гордане Симеуновић и Душице Ивановић. У припреми је књига лирских путописа Душице Ивановић, која ће бити у потпуности илустрована фотографијама са Зоранових путовања по свету.

Присутном бројном аудиторијуму обратио се Миодраг Јакшић, председник Матице исељеника и Срба у региону, изразивши задовољство сарадњом са еминентним установама културе који су подржале српске ствараоце из расејања и на најбољи начин представиле њихов рад у матичној земљи.

Изложбу је потом свечано отворио Илија Шаула, реномирани српски књижевник, издавач и саборник српских писаца из расејања, који је однедавно закорачио и у свет ликовне уметности, а такође, живи и ради у иностранству (држава Пенсилванија, САД). Шаула је, као и увек, у аутентичном, изузетно топлом тону, захвалио Матици исељеника и установама културе на изванредној сарадњи оствареној у протеклих месец дана, која је била изузетно продуктивна и крунисана изложбом у Новом Саду.

Аутори су приликом свечаног отварања уручили своје поклон радове, које је у име др Небојше Кузмановића, директора Архива Војводине, примила Сања Демировић, архивист и модератор догађаја.

 За сваку похвалу је податак да је изложба Три фотографа – једна изложба. Заједнички тренутак, попут свих осталих изложби ових аутора, хуманитарног карактера и да сав приход од продатих радова иде Удружењу самохраних родитеља и породица деце са инвалидитетом „Плава шкољка” из Београда, као и организацији „Мали свет Канада”, која стипендира даровите ученике у Србији, Републици Српској и на Косову.

Изложба је отворена за посетиоце до 10. новембра 2022. године.

Scroll to Top