# 32. ICARUS КОНВЕНЦИЈА У НОВОМ САДУ ОД 5. ДО 7. ЈУНА 2024. ГОДИНЕ

Архив Војводине, у сарадњи са Историјским архивом Града Новог Сада и Међународним центром за архивска истраживања (ICARUS)  биће домаћин 32. редовне конвенције која се одвија у склопу редовног биануалног конгреса ICARUS-а, који чине чланови од око 180 архивских, научно-истраживачких и универзитетских установа из Европе.

Тродневна конвенција одржаваће се од 5. до 7. јуна 2024. године на три локације, Архив Војводине, Историјски aрхив Града Новог Сада и Свилара.

            Тема 32. ICARUS конвенције је:

Архиви и истраживања  између аналогног и дигиталног” /
“Archives and Research – Between the Analog and the Digital”

Рад конвенције одржаваће се кроз три панела и две радионице:

  1. Мањинске заједнице на простору Европе  – архивска грађа и други извори /
    Minority Communities in Europe – Archival Materials and Other Sources

2. Архиви и друштво – Аналогни архивиста у дигиталном свету /
Archives and Societies – An Analog Archivist in a Digital World

3. Конзервација и рестаурација папира и пергамента – студија случаја /
Conservation and Restoration of Paper and Parchment – a Case Study

Поред планираних панела, као и претходних година, представници ICARUS-a ће и овај пут заинтересованима одржати радионице „Топотека и Monasterium.

Радни језик конвенције је енглески.

Програм конвенције:

У склопу #32 ICARUS конвенције Архив Војводине ће поводом обележавања Дана Архива Војводине отворити две тематске изложбе архивских докумената:

„АДВОКАТСКА КОМОРA ВОЈВОДИНЕ: кроз одабрану архивску грађу од 1875. до 1975. аутора Светлане Љубљанац и Леониле Павловић, архивских саветника,и мр Вишње Николић, дипломираног конзерватора папира, и промоцију истоимене публикације аутора Светлане Љубљанац, којe ће се одржати у галеријском простору Архива Војводине и тематску изложбу „Архиви Србије” коју су организовали Архивистичко друштво Србије и Међуопштински историјски архив Чачак, а заједно су је осмислиле и реализовале архивске установе и њихови запосленици, уз несебичну помоћ архивских саветника: Зорице Смиловић, из Историјског архива Београда и Слободанке Цветковић из Историјског архива Пожаревац, која се може погледати на првом спрату Архива Војводине.

У четвртак, 6. јуна 2024. године у 18.00 сати у Архиву Војводине, Жарка Васиљевића 2А.

Учесници:

Маја Гојковић, председница Покрајинске владе

Др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине

Срђан Добросављев, председник Огранка Адвокатске коморе Војводине у Новом Саду

Мр Вишња Николић, коаутор изложбе

Проф. др Владан Гавриловић

О тематским изложбама:

Тематска изложба и промоција истоимене публикације: „Адвокатска комора Војводине: кроз одабрану архивску грађу од 1875. до 1975.

Изложба до сада необјављених архивских докумената и публикација се међусобно  надопуњују у настојању да потпуније приближе стручној и широј јавности рад и развој Адвокатске коморе Војводине током њених првих сто година постојања, од њеног оснивања 1875. године до 1975. године. Настали су са циљем да се шира публикаупозна са настанком и делатношћу Адвокатске коморе и информише о немерљивом значају ове институције.

Изложба „Архиви Србије”

Изложба, кроз 36 изложбених паноа на којима су представљени архиви и струковна удружења, прати развој архивске струке у нашој земљи од прве замисли Друштва српске словесности 1846. године о оснивању архивских установа, доношења првог Закона о Државној архиви 1898. године, па све до данашњих дана. Изложба има едукативну улогу о важности и значају архива и архивске грађе и потреби сарадње стваралаца, ималаца, државе и грађана са архивима у циљу очувања архивске грађе као дела културног наслеђа Републике Србије.

Изложба „Архиви Србије” први пут је била приказана јавности 22. априла 2023. године у Чачку. Након тога наставила је своје путовање по архивима и градовима Србије и до сада прилику да је види имала је публика у Крагујевцу, Неготину, Крушевцу и Шапцу.

Scroll to Top