АРХИВ ВОЈВОДИНЕ У СКД „ПРОСВЈЕТА” У ЗАГРЕБУ

АРХИВ ВОЈВОДИНЕ У СКД „ПРОСВЈЕТА” У ЗАГРЕБУ

 

Дана 2. децембра 2021. године Архив Војводине је представио своју делатност у просторији СКД „Просвјета” у Загребу, на челу са директором др Небојшом Кузмановићем и сарадницима Љиљаном Дожић, Владимиром Мучибабићем, Мирославом Јаћимовићем и Иваном Гојковић.

Поздравне речи упутио је председник „Просвјете” Миле Радовић, истичући богату сарадњу „Просвјете” са научним и културним установама у Србији.

„Многи су ме Новосађани питали где радим, па сам им морао објашњавати да се ради о згради бившег затвора прекопута Рибље пијаце. Зато сам настојао да нас препознају, не по локацији, него по ономе што радимо и по огромном значају Архива који је други по величини у Србији са око 70 запослених” – рекао је Кузмановић.

Архивскa саветница Љиљана Дожић говорила је о делатности Архива и његовој организацији, истичући да Архив располаже са око 7300 метара архивске грађе распоређене у око 570 фондова.

Архивиста Мирослав Јаћимовић говорио је о сређивању и обради новије архивске грађе, подсетивши да је након 1921. формирана Сремска област са седиштем у Вуковару која је обухватала и насеља изван Војводине.

„Мото Архива Војводине је отвореност, доступност, сећање и идентитет” – истакла је архивисткиња Ивана Гојковић, говорећи о издавачкој делатности и раду Одељења за дигитализацију са којом је почето од 2005. године и у оквиру које су дигитализоване збирке карата и планова, повеље, дипломе, литографије аустријских војника, катастарске књиге и многа друга документа.

О раду Лабораторије за конзервацију и рестаурацију говорила је конзерваторка на папиру Вишња Николић, која се укључила онлајн, преко апликације Google Meet.

Делегација Архива Војводине домаћинима је дала на поклон бројне књиге у свом издаваштву.

У склопу радне посете Загребу, запослени Архива били су на пријему у Амбасади Републике Србије у Републици Хрватској. Домаћин је био отправник послова господин Давор Тркуља. Такође, били су у посети Архиву Свеучилишта у Загребу где их је угостила директорка др Влатка Лемић и Архиву Срба у Хрватској где су се упознали са начином њиховог рада.

Scroll to Top