ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПУТЕВИМА ПРЕДАКА”

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПУТЕВИМА ПРЕДАКА”

 

Дана 23. марта 2022. године у Архиву Војводине отворена је изложба под називом  „Путевима предака”, коју чине више ликовних уметника. Изложбу организује Удружење „Српски крајеви” из Новог Сада уз подршку Архива Војводине и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Удружење „Српски крајеви” од свог оснивања, својим активностима негује и чува српску културу, традицију, језик и национални идентитет, пре свега окупљајући ликовне уметнике који својим стваралаштвом остављају завештање за будућа поколења.

Гуслари су неки од најважнијих чувара традиције у нашем народу и више пута су били тема нашим сликарима. На почетку програма послушали смо Александра Кочића и песму под називом „Гуслар.

На изложби су говорили:

директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић,

главни организатор ликовних колонија и председник Удружења „Српски крајеви” Славиша Рујевић и

у име градоначелника Новог Сада господина Милоша Вучевића, помоћник градоначелника за културу Александар Петровић, који је истакао и похвалио увећан број посета Архиву Војводине који је евидентан у последњих неколико година, нарочито од када је др Кузмановић директор.

Удружење „Српски крајеви” захвалили су свима који су заслужни што ова значајна уметничка дела можемо да представимо јавности, посебно нашим уметницима који су томе највише допринели. Том приликом Славиша Рујевић, у име Удружења „Српски крајеви”, уручио је захвалнице.

Српска песникиња Ранка Срдић Милић и председница „Савеза крајишких удружења” казивала је стихове на тему родољубља.

С обзиром на то да ПУТЕВИ ПРЕДАКА постоје пет година и улазе у шесту, Удружење „Српски крајеви” је донело одлуку да од ове године награђује најбоље уметнике. Награде су додељене: Уни Косић – специјална награда за најмлађег уметника, слика „Његош”; Драгани Миличић – специјална награда за најбољу слику акварел техником, триптих слика „Нови Сад – споменик Краљу Петру”; Ђорђу Бујновићу – специјална награда за најбољу слику, слика „Србија после Великог рата”; Станку Родићу – трећа награда за најбољи уметнички рад, слика „Црна Краљица“; Бошку Ивићу – друга награда за најбољи уметнички рад, скулптура „Гламочанка” и Снежани Мандић – прва награда за најбољи уметнички рад, диптих „Пећка Патријаршија”.

Scroll to Top