ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ БИТКЕ КОД ПЕТРОВАРАДИНА 1716.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ БИТКЕ КОД ПЕТРОВАРАДИНА 1716.

 

Поводом обележавања годишњице битке код Петроварадина, која се одиграла 5. августа 1716. године између Османског царства и Хабзбуршке монархије, а завршила величанственом победом војске под командом принца Еугена Савојског, представници Архива Војводине, др Драгана Катић и Владимир Мучибабић, присуствовали су овом догађају.

Као и претходних, и ове године организацију свечаности преузела је „Асоцијација Везирац 1716”. У знак сећања на битку, венце су на споменик који је подигнут 1902. године на брду Везирац код Петроварадина положили представници амбасада земаља, некадашњих учесника ратних сукоба, Републике Аустрије, Републике Турске и Мађарске, као и чланови делегације Европске уније и Мисије ОЕБС-а у Србији.

Помен настрадалима у једној од најзначајнијих битака у историји Европе одржао је eпископ сремски господин Василије, заједно са надлежним парохом, јерејом Миланом Ковачевићем и свештеницима из Петроварадина, Сремских Карловаца и других околних места. Међу онима који су дошли да одају почаст војницима на обе стране били су и представници исламске заједнице у Србији, представници Града Новог Сада и Аутономне  Покрајине Војводине, а окупљенима су се обратили помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић, председник „Асоцијације Везирац 1716” Петар Мудри, отправница послова Aмбасаде Аустрије Карин Траунмилер и саветник амбасадора Републике Турске у Београду Умит Октем. Обележавање годишњице ове значајне битке завршено је пуштањем голубова, чиме је симболично потврђена порука мира која је послата са овогодишњег скупа.

Scroll to Top