ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „СТРАДАЊЕ СРПСКОГ НАРОДА ОД 1941. ДО 1945. ГОДИНЕ – РЕГИОН ГАЦКЕ ДОЛИНЕ И ОКОЛИНЕ (ЛИКА)”

Дана 11. новембра 2023. године у Архиву Војводине одржана је промоција књиге Страдање српског народа од 1941. до 1945. године – регион Гацке долине и околине (Лика) аутора др Момчила Диклићау издању Издавачке куће „Научна КМД” Београд.

У својој књизи аутор износи податке о око 4000 српских жртава страдалих током Другог светског рата, и то именом и презименом, као и о пар стотина хрватских жртава страдалих од стране Павелићевог режима НДХ. Попут осталих радова др Диклића, и ова његова књига одсликава високу обавештеност у области међунационалних, пре свега српско-хрватских односа, при чему своје аргументе заснива на изворној документацији и разноврсној литератури.

Милорад Диклић рођен је 1954. године у Оточцу, где је завршио основну школу и гимназију, а потом и Педагошку академију у Ријеци. На Филозофском факултету у Загребу дипломирао је на Групи повијест 1984. године. На Факултету политичких наука у Загребу одбранио је магистарску тезу на тему „Положај Срба у Хрватској 1945–1990”. То је био први и једини рад који је одбранио припадник српске националности на наведену тему у авнојевској Хрватској. Докторску дисертацију „Српско питање у Хрватској 1941–1950. године” одбранио је 2003. године на Филозофском факултету у Новом Саду. Ово су уједно били први радови који се баве том темом и у Хрватској и у Србији. Има иза себе објављених 17 монографија и више десетина научних радова о српско-хрватским односима. Године 2019. отишао је у пензију са Института за европске студије у Београду, у звању вишег научног саветника.

У својим истраживањима, како је оцењено у научним круговима, др Диклић често излази изван оквира политичке историје и историјске теорије. Залази у право, економију, па и социологију. Неке од Диклићевих студија су прве те врсте у домаћој историјској науци, али и у укупној друштвеној науци.

О књизи су говорили проф. др Петар Милосављевић, Милорад Буха и аутор. Одзив публике показао је да постоји велико интересовање за ову тему. Представљање књиге употпунио је Бошко Joванчевић, казивањем својих родољубивих стихова.

Scroll to Top