У ВРШЦУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПЕЧАТИ ИЗ ФОНДОВА АРХИВА ВОЈВОДИНЕ”

Дана 7. марта 2024. године у Градској библиотеци у Вршцу свечано је отворена тематска изложба под називом „Печати из фондова Aрхива Војводине. Градови, трговишта и села на територији Бачке у XIX веку.”

Изложба је плод истраживачког рада аутора и настоји да потпуније приближи стручној и широј јавности најрепрезентативније печате утврђене на архивској грађи Архива Војводине, а који су били у употреби током XIX века на територији Бачке, некадашњој Хабзбуршкој, а од 1867. године  Аустро-Угарској монархији.

Печати и печатњаци су својеврсни докази времена и друштва у којем су настали, и важни су за изучавање сфрагистике (грч. сфрагис = печат), али и различитих сегмената политичке и културне историје једног народа. Одабрани печати за ову изложбу, део су историје Срба, Немаца, Мађара, Буњеваца, Словака, Русина и других народа који су живели на данашњој територији Бачке у XIX веку.

Поставка обухвата архивски материјал који се први пут самостално презентује јавности. На изложби је изложено преко 70 отисака воштаних печата (црвени восак), који су употребљавани у јавним службама у слободним и краљевским градовима(Суботица, Нови Сад, Сомбор), варошима (трговиштима) и селима.

Изложбу су отворили др Трајан Качина, члан градског већа Вршац задужен за ресор културе,  Весна Златичанин, в.д. директора Градске библиотеке у Вршцу и аутор изложбе Данијела Бранковић, архивски саветник у Архиву Војводине.

Scroll to Top