У ПЕТРОВАРАДИНУ ОДРЖАН МЕЂУНАРОДНИ ЗНАНСТВЕНИ СИМПОЗИЈУМ „СРИЈЕМСКА БИСКУПИЈА КРОЗ ПОВИЈЕСТ”

У историјском амбијенту Петроварадина дана 24–25. маја 2024. године одржан је Међународни знанствени симпозијум СРИЈЕМСКА БИСКУПИЈА КРОЗ ПОВИЈЕСТ. Симпозијум је у име организатора свечано отворио сремски бискуп мсгр. Фабијан Свалина, док су касније учеснике скупа поздравили архимандрит Српске православне цркве, др Клеопа Стефановић и Давор Вуковић, др знаности из Ђакова (Хрватска).

Организатори овог значајног догађаја били су Сријемска бискупија, Католички богословни факултет у Ђакову Свеучилишта Јосипа Јурја Штросмајера у Осијеку, Хрватски институт за повијест – Подружница за повијест Славоније, Срема и Барање те Институт за повијест Истраживачкога центра за хуманистичке знаности Мађарске истраживачке мреже. Симпозијум је трајао два дана у хотелу „Леополд“, током којих је чак деветнаест еминентних стручњака из разних подручја изложило и представило своја научна истраживања повезана са историјом Сремске бискупије и ових простора.

Пленарна предавања започела су излагањем проф. др Хрвоја Грачанина са Филозофског факултета у Загребу, о хришћанству и Цркви у Срему у касној антици и раном средњовековљу. Настављено је излагањем др Станка Андрића с Хрватског института за повијест на тему Сремске бискупије у средњем веку осврћући се на раздобље од 13. до 16. века.​

Овај научни скуп окупио је еминентне историчаре и истраживаче из Хрватске, Србије и Мађарске, који су својим радовима и расправама допринели бољем разумевању историје Сремске бискупије и њеног значаја кроз векове.


Scroll to Top