Пројекат „Зумирање Новог Сада” – седмо предавање

Пројекат „Зумирање Новог Сада” – седмо предавање

Тематска предавања о Jеврејима уживо преко Фејсбук мреже Архива Војводине

Данас 5. августа 2020. године у Архиву Војводине одржано је седмо од 16 предавања која тематски обухватају живот и рад Јевреја у Југославији и Србији током 20. и 21. века.

Седмо предавање циклуса Зумирање насловљено је Други светски рат и Холокауст – депортације. У контексту студија Холокауста, појам депортације стекао је статус термина који означава организовано транспортовање Јевреја у концентрационе логоре и логоре смрти. И та фаза пројекта уништења Јевреја детаљно је научно описана, али оно што значајно доприноси разумевању драме логораша, то су њихова сведочења, мемоарског и фикционог типа. Тек увидом у оба извора, могуће је донекле наслутити дубину људске драме страдалника и суочити се са чињеницом да су у трауму уведени људи који су располагали друштвеном силом и да су, када се рат завршио, преживљавањем Холокауста били препуштени себи самима, да се са траумом носе како знају и умеју.

Данас је од пресудног значаја да, уз разумљиву емпатију према страдалницима, научимо и да учимо из искуства 20. века. Јер, европско тле нису стратиштима премрежиле жртве, него они који су их жртвама учинили. То пред нас поставља кључна питања, превасходно етичке врсте.

И сваке наредне среде у наредних 9 недеља, средом у 12 сати у Архиву Војводине, др Гордана Тодорић, истраживач сарадник Центра „Моше Давид Гаон” Универзитета Бен-Гурион у Негеву (Израел), говориће о следећим темама:

  1. Други светски рат и Холокауст – Хладни крематоријум, Јожеф Дебрецени
  2. Други светски рат и Холокауст – ослобођење
  3. Послератне прилике у Југославији – јеврејска заједница
  4. Послератне прилике у Југославији – јеврејске теме у књижевности
  5. Распад Југославије – јеврејска заједница
  6. Памћење и заборављање – Ђорђе Лебовић
  7. Памћење и заборављање – Давид Албахари
  8. Памћење и заборављање – Филип Давид
  9. Памћење и заборављање – Партизанска Хагада, Шани Алтарац

Пројекат носи назив „ЗУМИРАЊЕ НОВОГ САДА”.
Предавање путем ВИДЕО-записа може се погледати на следећем линку

Scroll to Top