Гостовање др Небојше Кузмановића на РТ Републике Српске

Гостовање др Небојше Кузмановића на РТ Републике Српске

Поводом промоције Зборника докумената Усташка зверства 1941–1942, која ће се одржати у Бањалуци, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић и директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић дана 12. новембра 2020. године били су гости „Јутарњег програма” Радио-телевизије Републике Српске.

Директор Архива Републике Српске истакао је повезаност ове установе са Архивом Војводине, те да је и овај Зборник докумената настао као плод сарадње ове две установе, уз подршку Епархије бачке и благослова епископа бачког Иринеја (Буловића). Конкретно, документа која су публикована у овом Зборнику, чувају се у Архиву Војводине, а потичу из личног фонда Славка Одића. Документа су претежно немачке провенијенције, прикупљана од стране немачке полиције у окупираној Србији, настала у време дешавања злочина 1941/1942. године. За потребе овог издања, направљен је избор од 165 најзначајнијих докумената преведених са немачког на српски.

Директор Архива Војводине је истакао важност ових докумената који су публиковани у Зборнику због тога што су настала у времену када су се догађаји/ злочини над Србима дешавали, а не после одређених збивања.

На питање водитеља Јутарњег програма: „С обзиром на то да су ти документи заправо приказ чињеничног стања из тог реалног времена, некако ми се логично намеће питање да ли су кориштени после у одређеним процесима на суђењима ратним злочинцима и јесу ли ту имали своју функцију, у годинама након Другог светског рата?” – директор Кузмановић је одговорио да је већина од ових 165 публикованих докумената непознатo јавности, за њих се не зна, тако да нису кориштени и у томе је њихова ексклузивност. Они тек сада могу постати адекватна правна грађа која се може искористити у покретању процеса јер имамо конкретна имена страдалих и имена злочинаца.

Поред тих 165 докумената, у Зборнику се налази и 61 фотографија које је др Милан Кољанин, историчар и најбољи познавалац злочина Холокауста и страдања у Другом светском рату, изабрао и приредио. Три четвртине тих фотографија до сада уопште није било познато ни у историографији, ни у публицистици, утолико је још већи значај ових докумената.

„Постоји велико интересовање за садржину публикованих докумената – људи из Словеније су преузели архивску грађу коју смо дигитализовали, људи из Немачке – имамо контакте са Аролзен институтом који се бави Холокаустом, колеге из Израела – тако да се прича о овим документима шири, а са колегом Стојнићем сам разговарао о томе да наставимо другу фазу овог пројекта, да ова документа преведемо на енглески језик, како би била доступна Немачкој Израелу, Америци и другим народима који су заинтересовани за овакву врсту грађе” – изјавио је др Кузмановић.

Током разговора, Небојша Кузмановић је истакао и то да: „Треба да покажемо да државе које настају на геноциду, а ово је један од доказа геноцида, немају легитимитет за своје постојање”.

Најављена је и промоција овог Зборника докумената која ће се одржати у Културном центру „Бански двор” 12. новембра 2020. године у 19.00 часова, у складу са епидемиолошким мерама.

Гостовање др Небојше Кузмановића и Бојана Стојнића можете погледати на следећем видео-запису

Извор видео-записа: РТРС

Scroll to Top