Свечана академија „Рат је трајао дуже”

Свечана академија „Рат је трајао дуже”

Данас 25. децембра 2020. године у Архиву Војводине je приређена свечана академија „Рат је трајао дуже” у организацији Удружења „Спасимо децу – спасићемо Србију”, уз подршку Градског већа за културу Града Новог Сада и Архива Војводине, поводом 75 година од завршетка II светског рата.

Пројекат „Рат је трајао дуже” је својеврсни интелектуални вид борбе за очување историјског памћења и неговање културе памћења и сећања на велику улогу српског народа у ослобођењу Европе од фашизма и неговање историјских резултата завршетка Другог светског рата.

Посебан сегмент академије био је посвећен геноциду над српским народом у свим српским земљама бивше Краљевине Југославије.

„Рат је трајао дуже” – свечана академија поводом 75 година од велике победе над фашизмом је уметничког карактера и састављена је од неколико сегмената који су испреплетани и чине не само скуп набројаних уметничких тачака, него чине јединствену смисаоно и уметнички заокружену целину. Својим садржајем и пробраним учесницима његове реализације, чини јасан корак у повезивању прекинутих сећања и поново осветљава духовна и морална уздигнућа нашег народа, његов несаломиви херојски дух.

Не једном је доказано да је у мирнодопско време култура најјаче оружје и то је основна девиза начина наше борбе за очување националног кода и очување нашег културног наслеђа проистеклог из тог времена.

У овом пројекту учествовали су Гордана Ђурђевић Димић, правакиња драме СНП у Новом Саду, деца рецитатори Лазар Чабрило и Магдалена Чабрило, као и аутор овог пројекта проф. Радојка Тмушић Степанов, специјалиста за руску књижевност, културу и цивилизацију, која је специјализацију стекла на Државном иституту за руски језик и књижевност у Москви, аутор је многобројних књижевно-музичких вечери одржаних у Новом Саду, околини Новог Сада, Београду, Москви и Краснодару.

Присутнима и учесницама програма обратио се и директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић.

Овај догађај заинтересовани су имали прилику да прате уживо преко Фејсбук странице Архива Војводине.

Scroll to Top