Парастос жртвама Рације у Гардиновцима

Парастос жртвама Рације у Гардиновцима

 

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић данас 8. јануара 2021. године  је у Гардиновцима у име Покрајинске владе положио венац на споменик страдалим становницима места Гардиновци. Више од тридесет мештана Гардиноваца је страдало на крвави Божић 1942. године у Рацији у Шајкашкој.

Најпре је одржана служба у Храму Светог архиђакона Стефана у Гардиновцима, а потом је одржан парастос побијеним мештанима.

Службу су служили парох гардиновачки и парох чурушки, верни народ, међу којима је био и председник МЗ Гардиновци Радован Стојков.

Цео месец јануар је посвећен одавању поште  више хиљада цивила који су у убијени од стране окупаторског режима у Рацији, незапамћеним злочинима мађарске војске и жандармерије, које су у црно завиле житеље Чуруга, Жабља, Ђурђева, Госпођинаца, Гардиноваца, Вилова, Лока, Титела, Мошорина, Шајкаша, Кисача, Србобрана, Темерина, Новог Сада и Бечеја. 

У последњих десетак година градске власти Новог Сада и Покрајинска влада су се придружиле обележавању овог светог чина, што им служи на част. 

„Одбор за обележавање Рације у Бачкој’” основан је 22. децембра 2016. године, на заједничку иницијативу Епархије бачке Српске православне цркве и Покрајинске владе.

Scroll to Top