Изложба Александра Валчева у Галерији Архива Војводине

У уторак, 28. августа у Галерији Архива Војводине у 18.30 сати биће отворена изложба бугарског уметника Александра Валчева. Изложба је део међународног фестивала Дунавски дијалози, који се ове године одржава шести пут.

Изложбу ће отворити кустоскиња Роситса Гетсова из Аросита галерије у Софији, а о Фестивалу и бугарском уметнику Валчеву, говориће Весна Латиновић, директорка Фестивала.

У уторак, 28. августа у Галерији Архива Војводине у 18.30 сати биће отворена изложба бугарског уметника Александра Валчева. Изложба је део међународног фестивала Дунавски дијалози, који се ове године одржава шести пут.

Изложбу ће отворити кустоскиња Роситса Гетсова из Аросита галерије у Софији, а о Фестивалу и бугарском уметнику Валчеву, говориће Весна Латиновић, директорка Фестивала.

Фестивал Дунавски дијалози је конципиран као преглед актуелних збивања у уметности подунавског региона (Немачка, Аустрија, Словачка, Мађарска, Хрватска, Србија, Румунија, Бугарска, Молдавија, Украјина). Овогодишња тема фестивала Употреба човека указује на стање у актуелном друштву у време доминације бесног капитализма и агресивног присуства нових информационо-технолошких медија. Савремени човек је потпуно у функцији стварања профита великих корпорација, његове личне потребе су потпуно занемарене (социјалне, здравствене, културне) те је он у перманентном стању несигурности и егзистенцијалне неизвесности. Тема Употреба човека позајмљена је од чувеног новосадског писца Александра Тишме (1924–2003) који је, још 1976. године, објавио роман са истоименим насловом. Иако је писан у једном другом времену и другачијем амбијенту, очигледно је да се ради о универзалној теми и метафори. Бавећи се судбином човека Тишма нас је, баш као и бројни други уметници из прошлости, учинио спремнијим да се прилагодимо, да бранимо властити интегритет… Зато је, главно питање које намеће „позајмљена“ изложбена тема – да ли су уметници данас спремни да изнађу адекватне одговоре у свом домену, да ли је уметност у новим околностима спремна на делотворну конфронтацију; да ли поседује довољно виталности и снаге да адекватно реагује у окружју моћних корпорација и бројних дата база које све више удаљују човека од сопствене персоналности.

Одржавање Фестивала је подржао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Град Нови Сад, Ерсте банка и Аустријски културни форум. Целокупан садржај у оквиру ове међународне манифестације је бесплатан.

 

Александар Валчев (Софија, Бугарска, 1973)

Завршио је мастер студије вајарства на Националној академији уметности у Софији (1998) и мастер студије фотографије на Новом бугарском универзитету у Софији (2013). Добитник је неколико награда за свој уметнички рад: Рођена независна – 100 година независна Бугарска (2009); PHODAR 5. фотографско бијенале Плевен, Бугарска (2007); Награда UBA за младог уметника на изложби Националне скулптуре (2000); прва награда за младог уметника на 7. уметничком фестивалу у Сардинији у Каглиари, Италија (1995)… Корисник AIR programa у Cite Internationale Des Arts у Parizu (2003) и CCN Graz (2007). Излагао је на многим самосталним и колективним изложбама у Бугарској, Аустрији, Немачкој, Италији, Словенији….

Живи и ради у Софији.

Alexander Valchev (Sofia, Bulgaria, 1973)

He has finished master studies of Sculpture at National Academy of Arts in Sofia (1998) and master studies of Photography at New Bulgarian University in Sofia (2013). He has won several art prizes for his work: Born Independent – 100 Years Independent Bulgaria (2009), PHODAR 5th Photographic Biennial Pleven, Bulgaria (2007); UBA’s Award for Young Artist in National Sculpture Exhibition (2000); First Prize for Young Artist in 7th “Fare Arte” in Sardegna, Cagliari, Italia (1995)… Artist in Residence Cite Internationale Des Arts in Paris (2003) and in CCN Graz (2007). Exhibited his work in many solo and group exhibitions in Bulgaria, Austria, Germany, Italy, Slovenia presenting Romanian contemporary sceene. Lives and works in Sofia.

 

Scroll to Top