Епархија далматинска – доба светлости


Светим литургијама Српска православна црква обележава празник посвећен Преображењу Господњем, успомени на догађај на гори Тавор када се Исус Христос, према предању, први пут пред одабраним ученицима, Петром, Јаковом и Јованом, преобразио и засијао као сунчева светлост.

Манастир Крка. Прослављање Преображења одржано је и у манастиру Крка у Кистањама код Книна, у Епархији далматинској, уз присуствовао великог броја црквених великодостојника, монаштва, свештенства и верног народа. Уочи Преображења у манастиру Крка служено је вечерње богослужење и бденије, а на сам Празник, Свету архијерејску литургију предводио је епископ далматински Никодим уз сабраћу у Христу, епископе, монаштво и свештенство Српске православне цркве, Епархије далматинске, а затим су се присутни окупили око трпезе љубави и уз уметнички програм наставили дружење.

Празнику Преображења на Светој архијерејској литургији у манастиру Крка присуствовали су и др Милорад Пуповац, народни посланик у Хрватском сабору, Марко Јелић градоначелник Книна, Горан Паук жупан шибенско-кнински, Ђорђе Ћурчић дожупан вуковарско-сремски, Борис Милошевић посланик у Сабору РХ, Александар Толнауер председник Савета за националне мањине Владе РХ, Дејан Матић председник градске општине Земун, др Небојша Кузмановић (в. д. директора Архива Војводине).

Scroll to Top