АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ СЛОВАЧКЕ У ПОСЕТИ АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ СЛОВАЧКЕ У ПОСЕТИ АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

 

Данас 9. 2. 2022. године Архив Војводине је посетио амбасадор Републике Словачке у Републици Србији његова екселенција Федор Росоха.

На заједничком састанку којем су присуствовали амбасадор Републике Словачке у Београду Федор Росоха, трећи секретар Амбасаде Борис Кончек, стручни сарадник Амбасаде Братислава Лаћарак, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић и помоћник директора Архива Војводине Кристијан Обшуст, представљена је основна и пројектна делатност Архива Војводине. Посебан фокус је био везан за представљање истраживачке, изложбене и издавачке делатности које се односе на архивску грађу на словачком језику, односно на пројекте које је Архив Војводине реализовао у протекле три године, а који су везани за културу и историју припадника словачке националне мањине у Републици Србији. У том контексту, током састанка, једна од тема се односила и на наставак делатности Архива Војводине везане за презентовање архивске грађе која се односи на словачку националну заједницу.

Приликом посете Архиву Војводине, амбасадор Републике Словачке са сарадницима посетио је експозицију Музеја присаједињења 1918. у пратњи архивског саветника и руководиоца Одељења за документацију, информације и информациони систем Љиљане Дожић, као и депое Архива Војводине где  му је од стране архивског саветника и руководиоца Депо службе Драгане Катић презентована архивска грађа из фонда бр. 183 (Ф. 183) Архива Војводине која се односи на ратне злочине почињене над Словацима у току Другог светског рата. Уједно, у контексту презентовања поменутих архивских докумената, представницима Амбасаде су презентовани и резултати пројекта „Тематска платформа: Злочини над Словацима у току Другог светског рата”.

Током посете, амбасадор Републике Словачке са сарадницима је обишао и тематску изложбу „Миграције народа на подручју Бачке и Баната у 18. и 19. веку – кроз одабране документе Бачко-бодрошке, Тамишке и Торонталске жупаније” која је тренутно постављена у галеријском простору Архива Војводине. Кроз изложбу, амбасадора и његове сараднике водили су аутори изложбе виши архивист и руководилац Одељења за обраду и сређивање старије архивске грађе  Љиљана Бубњевић и архивски саветник Дејан Јакшић.

Scroll to Top