ЊЕГОВА ЕКСЕЛЕНЦИЈА, КАЈЛ СКАТ – У ПОСЕТИ АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

ЊЕГОВА ЕКСЕЛЕНЦИЈА, КАЈЛ СКАТ – У ПОСЕТИ АРХИВУ ВОЈВОДИНE

Амбасадор САД на тематској изложби докумената у Архиву Војводине


Дана, 29. новембра 2018, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Републици Србији, Кајл Скат, затим Мајкл Брук, аташе за културу, Тим Стандаерт, саветник за односе с јавношћу и чланови америчке делегације, посетили су Архив Војводине и обишли тематску изложбу архивских докумената Авантура на Балкану 1915, насловљену према истоименом рукопису Дагласа Долда, Американца, члана експедиције Колумбија универзитета за пружање помоћи Србији, током 1915. године. Изложба је приређена поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата и присаједињења војвођанских области Краљевини Србији 1918.

Гости су прво, уз стручно вођство ауторке изложбе и директора Архива, обишли изложбу која сведочи о хуманитарној мисији чланова Експедиције, а који су на позив свог професора, Михајла Пупина, Србина из Идвора, научника светског гласа, кренули из Америке да помогну Србији.

Такође, током ове посете Архиву Војводине, др Небојша Кузмановић, директор Архива, показао је Кајлу Скату и члановима америчке делегације и најстарији документ који се чува у овом архиву, фрагмент рукописа на пергаментном листу, чије време настанка је 12–13. век и представља најстарију архивску грађу у Архиву Војводине и спада у ред најстаријих, јединствених (раритетних) примерака укупне рукописне баштине који се налазе у установама заштите и културе у Републици Србији. Осим тога, гостима су представљена и друга документа, културна добра од изузетног значаја, настала у 18. и 19. веку (повеље, дипломе, карте итд.), која се чувају и стручно одржавају у Архиву Војводине. 

Затим је, амбасадору и његовим сарадницима представљена и архивска грађа која се односи на српско-америчке односе и сарадњу. Директор Архива Војводине, поклонио је Његовој екселенцији, Кајлу Скату, фотокопију позивнице Амбасаде САД-а за Изложбу фотографија о америчком животу у рату и миру, која је била одржана у Новом Саду, 3. августа 1945. године.

 

Scroll to Top