АРХИВ ВОЈВОДИНЕ НА 30. КОНВЕНЦИЈИ ICARUS-а

АРХИВ ВОЈВОДИНЕ НА 30. КОНВЕНЦИЈИ ICARUS-а

Редовна годишња конвенција ICARUS-а (International centre for archival research) одржава се од 3. до 5. маја 2023. године у Ситарду и Мастрихту у Холандији. У Ситарду у Музеју „Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen” и у Мастрихту у Историјском центру Лимбург (Historisch Centrum Limburg). Историјски центар Лимбург формиран је од државног архива провинције Лимбург и покрајинског архива у Мастрихту, са чијим радом су се након презенатација упознали учесници овогодишње конвенције.

Тема овогодишње конвенције била је „Архиви и трагови миграција” (Archives and Traces of Migration). Архив Војводине на 30. конвенцији организације ICARUS представљала је Љиљана Бубњевић, руководилац Одељења за сређивање и обраду старије архивске грађе до 1918. године, и том приликом презентовала архивска документа која говоре о миграцијама народа на територији Бачке и Баната у 18. и 19. веку кроз одабране документе, карте и мапе Бачко-бодрошке, Тамишке и Торонталске жупаније. Фондови Бачко-бодрошке, Тамишке и Торонталске жупаније се обимом, садржајем и значајем истичу међу бројним фондовима и збиркама који се чувају у Архиву Војводине и категорисани су као културно добро од изузетног значаја.

Програм можете погледати на следећем линку: https://www.icar-us.eu/wp-content/uploads/2023/04/ICARUS.-Convention-30.-Programme.pdf

Веб-страница ICARUS-a: https://www.icar-us.eu/en/event/icarus-convention-30/

Aгенда

Представници

На отварању присутнима су се обратили председница ICARUS-а Биргит Кибал, руководилац Одељења за комуникације и иностране послове (Национални архив Естоније), главни секретар ICARUS-а Томас Ајгнер (Епископски архив Сент Плтена, Аустрија), потпредседница Влатка Лемић (ICARUS Хрватска) и руководилац Карл Хајнц (ICARUS Аустрија), док су финансијски извештај за претходну годину поднели Жарко Вујошевић (Универзитет у Београду, Србија) и Конвенција је затим настављена извештајима о претходним активностима и пројектима чији је носилац ICARUS. Учесницима конвенције добродошлицу је пожелео директор музеја De Domijnen Joery Wilbers и заменик градоначелника места Ситард Аndries Houtakkers.

Потпредседница Влатка Лемић представила је пројекат „Human migration in past and present through archival lenses: Archives and Traces of Migration project”.

Договорено је да ће се наредне, 2024. године, ICARUS конвенција одржати у Новом Саду.

Scroll to Top