АРХИВ ВОЈВОДИНЕ НА 6. ДАНИМА ICARUS-а ХРВАТСКЕ

АРХИВ ВОЈВОДИНЕ НА 6. ДАНИМА ICARUS-а ХРВАТСКЕ

Шеста међународна конференција ICARUS дани у Хрватској одржана је 25. и 26. марта 2021. године у Ријеци. Због пандемије, конференција, првобитно планирана за претходну годину, одржана је онлајн. Конференција је уприличена у сарадњи са организацијом ICARUS (International Center for Archival Reaserch), Филозофским факултетом у Ријеци и другим партнерима, под називом Archive – borders, identities, reflections.

На скупу је представљена делатност ICARUS-а и његових чланова кроз разноврсне активности на дигитализацији, умрежавању и заштити писане баштине у оквиру текућих архивских пројеката и програма широм Европе, укључујући програме Креативне Европе, попут CREARCH, Digital Treasures, They Live, међународне дигиталне платформе културне баштине Time Machine, као и разне културне мреже и иницијативе. Такође су представљене и актуелне теме са нагласком на креативне пројекте и отворена питања у вези са представљањем, интерпретацијом и дигитализацијом историјских извора, коришћењем дигиталних информација, отварањем АКМ установа, као и DARIAH, Europeana и APF активности, те разноврсни интердисциплинарни портали и пројекти с подручја културе и науке.

Архив Војводине је на конференцији представљао виши архивист Александар Бурсаћ, који је учесницима приказао пројекат Архива Култура сећања Новог Сада.

Scroll to Top