АРХИВ ВОЈВОДИНЕ НА РАДИОНИЦИ „ЈАЧАЊЕ КАПАЦИТЕТА ПРОФЕСИОНАЛАЦА У МЕДИЈИМА ЗА ПРОИЗВОДЊУ И ЕМИТОВАЊЕ ПРИСТУПАЧНИХ ПРОГРАМА”

Дана 25. марта 2024. године архивист Архива Војводине Сања Демировић присуствовала је радионици у Музеју Војводине реализованој у оквиру пројекта „Јачање капацитета професионалаца у медијима за производњу и емитовање приступачних програма” коју је организовало Удружење грађана „ПроФорма” уз подршку Министарства информисања и телекомуникација.

На радионици намењеној запосленима у јавним медијским сервисима, као и свим правним и физичким лицима која се баве производњом и емитовањем медијских садржаја били су представљени стандарди и савремени алати за обезбеђивање приступачних медијских садржаја. У фокусу предавања биле су особе са инвалидитетом, а присутним новинарима и медијским радницима предочени су правни аспекти, резултати последњих истраживања приступачности информација и комуникације особа са инвалидитетом, као и нови дигитални алати за аудио-видео приступачност.

Удружење грађана „ПроФорма” презентовало је податак да је у Србији званично евидентирано преко 800.000 грађана који имају неки облик инвалидитета, као и да већини наших суграђана који су особе са инвалидитетом није омогућено да на адекватан и прихватљив начин добијају информације неопходне за основно животно функционисање. У циљу побољшања ове ситуације   неопходно је да се примене одређени стандарди приступачности у производњи и емитовању програма електронских медија.

Након уводног обраћања Борке Рајшић, представника Министарства културе и информисања, Ивана Мићевић, уредник и новинар са вишегодишњим искуством рада у медијима, упознала је полазнике са правним, професионалним и етичким оквиром за обезбеђивање приступачних програма.

Истраживања приступачности информација и комуникације особа са инвалидитетом у Србији, представио је Бојан Томић, истраживач у Институту за мултидисциплинарна истраживања Универзитета у Београду. Посебну пажњу присутних привукло је  предавање  Александра Богдановића, економисте и стручњака у области инклузивности и права из Центра за развој инклузивног друштва, који је представио дигиталне алате за аудио-видео приступачност путем којих новинари могу да прилагоде, односно учине доступним медијске садржаје особама са инвалидитетом.

Scroll to Top