Архив Војводине учесник на регионалној књижевној конференцији „Book talk”

Архив Војводине учесник на регионалној књижевној конференцији „Book talk”

 
Регионална књижевна конференција „Book talk” у организацији Color Media Communications одржава се по пети пут у Новом Саду  27. септембра 2019.  године у три галерије: Галерија Матице српске, Спомен-збирка Павла Бељанског и Галерија ликовне уметности – Поклон збирка Рајка Мамузића.

Конференција је посвећена најугледнијим писцима, критичарима, издавачима, познатим личностима и уметницима из целог региона, а у склопу програма одржава се 12 панела и 5 предавања.

Публику су поздравили Роберт Чобан, директор Color Media Communications, Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Далибор Режић, члан Градског већа за културу, Тијана Палковљевић, Галерија Матица српска, Милана Квас, Спомен-збирка Павла Бељанског, Владислав Шешлија Галерија ликовне уметности – Поклон збирка Рајка Мамузића и Rasha Soliman, отправник послова Амбасаде Египта, земље партнера овогодишњег Међународног сајма књига у Београду.

Све присутне изненадио је перформанс глумца који је у улози добошара најавио говор Љубице Будаћ, вишег архивисте из Архива Војводине, ауторке књиге о развоју добошарске службе у Војводини Даје се на знање. Јављено. Књига излази у току следећег месеца, а изложба о добошарима предвиђена је за новембар 2019. године.

У првом панелу под називом „630 година од Косовског боја, 30 година од Газиместана: Шта је данас најскупља српска реч?ˮ учествовали су: Дејан Ристић, Зоран Колунџија, Небојша Кузмановић, Ђорђе Рандељ и Лука Мичета.

Директор Архива Војводине, др Небојша Кузмановић, поклонио је учесницима и модераторки CD издање Архива Војводине „У огледалу времена – српско грађанско друштвоˮ и истакао да је однос према овој теми дубоко личан.

„Не бих се сложио са колегама да је овај скуп злоупотреба Косова, косовског мита или најскупље српске речи Косово. Сматрам да је српски народ у Југославији доведен у позицију да се брани. Како време пролази, показаће се да су Срби тражили најшири могући оквир да сви Срби живе у једној држави, у сагласју и миру са другим људима. Идеологије југословенства и комунизма нису били оквири који подижу енергију српском народу да се боре за српствоˮ, истакао је Кузмановић.

Програм ће трајати до 20 часова, а након тога учесници конференције састаће се на меморијалној вечери посвећеној Драшку Ређепу.

Scroll to Top