АРХИВИ СЕВЕРНЕ, ЦЕНТРАЛНЕ И ЈУЖНЕ СРБИЈЕ

АРХИВИ СЕВЕРНЕ, ЦЕНТРАЛНЕ И ЈУЖНЕ СРБИЈЕ

У циљу повезивања архива Северне, Централне и Јужне Србије, а у складу са Споразумом потписаним са архивима југоисточне Србије, организоване су трибине које ће се одржати у 8 градова у јулу и 8 градова у септембру.

Трибина која ће се реализовати у јулу носи назив „Национална идеја Срба Војводине и присаједињење Краљевини Србији 1918. године” чији је предавач проф. др Саша Марковић. Трибина се одржава у оквиру промоције монографије Од присаједињења до прекрајања, Војводина у Краљевини СХС / Југославији 1918–1941, чији је аутор предавач. Градови су: Ниш, Зајечар, Врање, Лесковац, Прокупље, Пирот, Неготин и Краљево.

Место одржавања прве по реду трибине је на платоу испред зграде Историјског архива Ниш, 8. јула 2021. године у 18 часова.

Трибина која ће се реализовати у септембру одржаће се у градовима: Шабац, Чачак, Ужице, Смедерево, Пожаревац, Нови Пазар, Крушевац и Крагујевац, где ће се говорити о књизи Пут документа коју су приредили Зоран Стевановић и Весна Башић, као и о темама из историје средњег века са територија Хабзбуршке монархије и Србије. Предавач је проф. др Борис Стојковски.

Догађај ће бити одржан у складу са мерама и прописима Владе Републике Србије и Штаба за ванредне ситуације града Новог Сада. Молимо све да имају стрпљења и разумевања и да се придржавају важећих мера у циљу спречавања пандемије изазване Корона вирусом.

 

Scroll to Top