АРХИВИСТИ АРХИВА ВОЈВОДИНЕ У ЈАД ВАШЕМУ

АРХИВИСТИ АРХИВА ВОЈВОДИНЕ

У ЈАД ВАШЕМУ

Семинар за архивисте и библиотекаре из Србије

4 – 11. децембар 2017. године, Јерусалим, Израел

           

У организацији Међународне школе за студије холокауста Меморијалног центра Јад Вашем, од 4. до 11. децембра 2017. године, у Јерусалиму ( Израел) је одржан Семинар за архивисте и библиотекаре из Србије. На семинару су учествовали колеге и колегинице из Војног архива, Универзитетске библиотеке Светозар Марковић, Историјског архива Београда, Музеја жртава геноцида, Архива Војводине, Историјског архива града Новог Сада, Матице српске, Централне библиотеке Универзитета у Новом Саду, Градске народне библиотеке Жарко Зрењанин, Историјског архива Суботица и Градске библиотеке Суботица. Архив Војводине су представљали Љиљана Дожић, архивска саветница, и Александар Бурсаћ, архивист.

            Јад Вашем је меморијални центар посвећен жртвама Холокауста. Налази се на узвисини у западном делу Јерусалима, названој Планина сећања, односно Планина Херцл. Центар обавља своју мисију ослањајући се на четири тзв. стуба сећања – комеморацију, документацију, истраживање и едукацију. У оквиру комплекса Јад Вашем се налази Музеј историје Холокауста, Музеј уметности Холокауста, Међународни институт за истраживање Холокауста, архив, библиотека, издавачка кућа, више спомен обележја, изложбени павиљон, визуелни и центар за учење, као и Међународна школа за студије Холокауста, чије је Одељење за Европу управо организовало семинар за архивисте и библиотекаре.

            Семинаре Међународне школе је до сада прошло око 200 наставника из Србије. Ове, године, међутим, по први пут је уприличен семинар за архивисте и библиотекаре, чији је циљ био да унапреди стручне капацитете професионалаца који се баве архивском грађом и публикацијама у вези са Холокаустом. Да би се то постигло, у оквиру семинара се настојало да се подигне општи ниво знања учесника о Холокаусту, као и да им се што више пренесу професионална искуства колега из Јад Вашема. Активности семинара су се највећим делом одвијале у просторијама Међународне школе и кампуса Јад Вашема, док су учесници били смештени у хотелу у ширем центру Јерусалима, одакле су организовано били превожени аутобусом.

            Семинар је поздравним говором отворио амбасадор Републике Србије у Израелу, Милутин Станојевић. У име организатора, скупу се обратила Ришел Бад Каплан, директорка Европског одељења Међународне школе за студије Холокауста. Уследило је међусобно упознавање учесника, те представљања рада архива и библиотеке Јад Вашема, која су извели директори ових јединица меморијалног центра, Литал Бер и Роб Розет. Након тога, и у наредним данима, наставило се са активностима из програма семинара. Оне су укључивале предавања, обиласке музеја и спомен обележја, као и различите презентације и радионице, како заједничке за све учеснике, тако и засебне за архивисте и библиотекаре. Архивисти су конкретно имали прилику да се сазнају како се у архиву Јад Вашема прикупља и сређујњ архивска грађа, како теку фазе њене обраде, како функционишу информациони системи путем којих се она чини доступном корисницима, те какви су услови у којима се она чува и на који начин се конзервира, рестаурира и дигитализује.

            Семинар је протекао у веома пријатној атмосфери. Размењена су искуства, стечена нова знања, успостављени контакти и иницирана будућа сарадња, како између колега из Србије, тако и са колегама из Јад Вашема. Организатори су показали висок ниво професионалности и гостопримства, обезбедивши чак учесницима организоване туристичке обиласке Старог града у Јерусалиму, те тврђаве Масада и обале Мртвог мора. Семинар је формално окончан 10. децембра заједничком опроштајном вечером, да би се учесници наредног дана вратили у Србију, обогаћени заиста корисним искуствима из Јад Вашема.

Scroll to Top